Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut ensimmäiset kaupalliset tuotteensa, joissa hyödynnetään joensuulaisen Carbonaide-yhtiön käsittelymenetelmää.
VTT-lähtöinen Carbonaide on teknologiayritys, jonka kehittämällä palkitulla menetelmällä varastoidaan hiilidioksidia kivettämällä se betoniin.
Betonista tulee jopa hiilinegatiivista, kun sen sideaineena käytetään perinteisen sementin sijaan vähäpäästöisiä korvikkeita, joita saadaan esimerkiksi teollisuuden sivuvirroista.
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n uuden Väliseinäkivi 88 -nimisen tuotteen painosta 2,6 prosenttia on hiilidioksidia. Kaikkiaan yhtiö on sitonut hiilidioksidia kivivalmisteisiinsa jo yli 2,5 tonnia.
Sementtiä seinäkivi sisältää 40 prosenttia vähemmän kuin vastaava tavanomainen tuote.
Samalla menetelmällä voidaan tehdä myös muita konevalmistettavia harkkoja ja pihakiviä. Seuraavaksi myyntiin tulevien Hulekivi-nimisten pihakivien painosta on hiilidioksidia 5,1 prosenttia, yhtiö kertoo.
Hiilinielu koko käyttöikänsä ajan
Carbonaide-teknologialla valmistetut betonituotteet toimivat hiilinieluina, jotka sitovat hiiltä koko käyttöikänsä ajan.
Teknologia on integroitu osaksi Rakennusbetonin Hollolan-tehtaan tuotantojärjestelmää. Hiilidioksidi mineralisoituu betonin huokosrakenteeseen kovettumisprosessin aikana.
Yhtiön mukaan teknologialla saadaan betoniin myös erittäin hyvät lujuusarvot.
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Hiilinegatiivinen betoni etenee – Carbonaide skaalasi teknologiansa teolliseen mittaan
Hiilidioksidi kivettyy betoniin – Carbonaide kaupallistaa VTT:n palkitun teknologian
Hiilinegatiivista betonia – VTT:n innovaatiolle kansainvälinen palkinto
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!