Innovaatioita isänmaasta – Puhdasta vettä kehitysmaihin

Solar Water Solutions sai vuonna 2019 historian ensimmäisen Pelasta Itämeri -palkinnon, jonka perusteena on yhtiön tekemä arvokas työ meriympäristön hyväksi.

Päivi Ikonen

”Tämä on todella upea tunnustus yhtiölle”, sanoo huomionosoituksen yllättämä toimitusjohtaja Antti Pohjola.

Vesiteknologiayrityksen taustaa tuntevat eivät ole niinkään yllättyneitä. Solar Water Solutionsilla on nimittäin missio: se haluaa tuottaa puhdasta juomavettä ympäristöä vahingoittamatta ja sellaiseen hintaan, joka pystytään maksamaan myös kehitysmaissa.

Lisäksi osa yrityksen laitteiden tuotosta on mennyt Itämeren tukemiseen John Nurmisen säätiön suojeluhankkeiden kautta.

Yhtiön innovaatio on yksinkertainen.

”Me muutamme meriveden ja erilaiset epäpuhtaat vedet turvallisiksi juoda. Ja teemme sen aurinkoenergialla”, Pohjola tiivistää.

Veden puhdistaminen suolasta, bakteereista, viruksista ja kemikaaleista tapahtuu vanhalla, perinteisellä tekniikalla eli käänteisosmoosilla. Uutta on, että käänteisosmoosilaitteisto toimii aurinkopaneeleilla. Energiaa ei tarvitse varastoida, joten kalliit, painavat ja tilaa vievät akut voidaan unohtaa.

”Juuri tämä tekee prosessista kustannustehokkaan.”

Suomalaisyhtiö vei viime vuonna Keniaan yhden Afrikan ensimmäisistä aurinkovoimaa käyttävistä vedenpuhdistusjärjestelmistä. Laitteiston ansiosta porakaivon kehnosta pohjavedestä saadaan hyvää juomavettä koko kyläyhteisölle, muun muassa kyläkoululle.

Porakaivojen lisäksi vettä on Afrikassa yleensä tarjolla joista, puroista, sadevesialtaista tai merestä. Suolaa tai muita epäpuhtauksia sisältävänä se on kuitenkin usein juomakelvotonta.

”Nyt Keniaan on mennyt jo useita laitteistoja, joista saadut kokemukset ovat erittäin hyviä. Seuraavana tavoitteena meillä on saada skaalattua järjestelmät suurempaan mittakaavaan.”

Yhden miehen idea

Solar Water Solutions sai alkunsa yhden miehen, Antti Pohjolan isän Heikki Pohjolan keksinnöstä.

”Aika pian tajusimme idean olevan niin kiinnostavan, että päätimme perustaa sen ympärille yrityksen”, Antti Pohjola kertaa vuonna 2015 startanneen yhtiön historiaa.

Teknologian kehittämisessä ja testaamisessa on ollut korvaamattomana apuna Aalto-yliopiston energiatekniikan laitos, jonka kanssa yritys on tehnyt tiivistä yhteistyötä. Pohjola kiittelee myös Business Finlandin, entisen Tekesin, myöntämää monimuotoista tukea.

Yhtiö siirtyi tuotekehitysvaiheesta kaupalliseen vaiheeseen vuonna 2018.

Auringon voimalla toimiva vedenpuhdistuslaitteisto on täsmätuote kehittyviin maihin, joihin sitä erityisesti markkinoidaan.

Laitteisto sopii hyvin myös suomalaiseen saaristoon ja kesämökeille korvaamaan muovisten vesipullojen käyttöä ja ehkäisemään muoviroskan päätymistä mereen.

”Meidän laitteita on Suomessa sekä yksityistalouksissa että esimerkiksi leirikeskuksissa”, Pohjola kertoo.

Yrityksen pitkän tähtäimen tavoitteena on nousta johtavaksi vedenpuhdistusratkaisujen tarjoajaksi Afrikan ja Aasian haja-alueilla, joilla yli 1,2 miljardia ihmistä kärsii vesipulasta ja toimivan vesi-infrastruktuurin puutteesta.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Kemia-lehdessä 2/2019 osana Innovaatioita isänmaasta -sarjaa.

(Kuva Heidi Koivunen/Messukeskus) Pelasta Itämeri -palkinto luovutettiin Antti Pohjolalle helmikuussa 2019 järjestetyillä Venemessuilla.

Lue myös:

Hyvää juomavettä filippiiniläisille – aurinkokäyttöinen suomalaisteknologia poistaa suolan merivedestä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia