Biohiili on hyvä keino maaperän hiilivaraston kasvattamiseen – uusi opas tarjoaa ohjeita viheralalle

Kiinnostus biohiileen on jatkuvassa kasvussa, samoin tarve biohiilen hyödyntämistä koskevaan tietoon ja käytännön ohjeisiin. Tiedonjanoon pyrkii vastaamaan ensimmäinen viheralalle suunnattu opas.

Tuoreen Biohiilioppaan on julkaissut Viherympäristöliitto. Oppaan voi ladata ilmaiseksi liiton sivuilta.

Biohiiliopas on suunnattu viher- ja ympäristösuunnitteluun, viherrakentamiseen ja kunnossapitoon. Opas kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa biohiilestä, sen tuotannosta, hyödyistä, ominaisuuksista ja toiminnasta osana maaperää.

Lisäksi oppaassa esitellään laaja kattaus biohiilen käyttö- ja pilotointikohteita eri puolilta Suomea. Mukana on käytännön kokemuksia erilaisista kasvualustoista, hulevesiratkaisuista ja viherkatoista.

Turun Puutarhakadulla biohiiltä on kokeiltu katupuiden kasvualustoissa. Kuva: Aki Männistö/Turun kaupunki.

 

”Yksi lupaavimmista keinoista”

”Biohiili on tällä hetkellä yksi lupaavimmista keinoista maaperän hiilivaraston lisäämiseen. Nopean ja pysyvän positiivisen ilmastovaikutuksen lisäksi se parantaa maaperän viljavuutta, ja sen avulla voidaan estää ravinnevalumia vesistöihin”, sanoo emeritusprofessori Kari Tiilikkala.

Luonnonvarakeskuksessa (Luke) työskentelevä Tiilikkala kuuluu oppaan kirjoittajakuntaan.

”Biohiilen lisääminen maaperään on nykyisellään heti käytettävissä ja toimivaksi tunnettu ilmastonmuutoksen hillinnän teknologia, toisin kuin monet muut lupaavat uudet keinot. Biohiili on siksi erityisen sopiva työkalu kaupunkien ja taajamien hiiliviisaan maankäytön ja rakentamisen keinovalikoimassa”, Tiilikkala toteaa.

Biohiilellä on viheralalla tätä nykyä kaksi käyttöaluetta: hulevesialueiden suodatusrakenteet ja kasvualustat, joilla biohiiléllä pyritään pidättämään ja sitomaan epäpuhtauksia, sekä muut kasvualustat, joissa biohiili edistää kasvien kasvua ja hyvinvointia.

Biohiilioppaan on toimittanut vanhempi asiantuntija Anu Riikonen Sitowisesta.

(Pääkuva Esko Salo) Helsingin Hyväntoivonpuistossa on vuosina 2019–2020 perustettu biohiilikasvualustojen koealue, jossa seurataan biohiilten toimintaa maaperässä ja vaikutusta kasvien kasvuun.

 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia