Startup-yritys on kerännyt yhteensä 900 000 euron rahoituksen, jonka turvin se on siirtymässä pilottituotannosta teolliseen mittakaavaan. Yhtiön ensimmäinen laitos starttaa Hämeenlinnassa vuonna 2024.
Liperiläinen Puhi Oy valmistaa biohiiltä kierrätetystä purkupuusta. Yritys on Suomessa toinen, joka on saanut ympäristöluvan biohiilituotantoa varten.
Toimitusjohtaja Elis Hirvosen mukaan yhtiön pyrolyysiteknologialla syntyvää biohiiltä käytetään muun muassa maanparannukseen, hulevesien suodattamiseen, rehun lisäaineena ja ilmansuodatuksessa.
Puhilla on jo aiesopimukset asiakkaiden kanssa, jotka ovat sitoutuneet ostamaan tuotantoa kahden vuoden ajan.
”Biohiili päätyy lopulta maahan, emme myy sitä käyttövoimaksi – se on meillä tiukka vaatimus, vaikka kysyntää olisi”, Hirvonen sanoo tiedotteessa.
”Bisnesmallimme on rakentaa pyrolyysiteknologialla kansainvälistä liiketoimintaa: edistämme kiertotaloutta ja sidomme hiiltä, jolle on kysyntää varsinkin tässä ajassa, kun vihreä siirtymä on vahvasti käynnissä.”
Omia pyrolyysi-innovaatioita
Puhilla on kotipaikkakunnallaan Pohjois-Karjalan Liperissä valmiit tilat, joissa biohiiltä voidaan ryhtyä tuottamaan.
Yrityksen ensimmäinen teollinen laitos nousee kuitenkin Hämeenlinnaan, josta se on vuokrannut toimitilat jätehuoltoyhtiö Kiertokapulalta.
Business Finland on myöntänyt Puhille 500 000 ja Start Up -rahasto Joensuu 100 000 euron rahoituksen. Perustajat ovat itse investoineet yhtiöönsä 300 000 euroa.
”Rahoitus menee koneen hankintaan, koneen ja hallin modifiointiin sekä tuotannon käynnistämiseen”, Hirvonen kertoo.
Prosessissa yritys lisää mukaan omia innovaatioitaan.
”Valmis niin sanottu off the shelf -kone muuttuu tuotantoon mennessä aika paljonkin. Automaatio on suuressa roolissa, ja tavoitteena on tuottaa juuri sellaista biohiiltä, mitä asiakkaat tarvitsevat käyttökohteissaan.”
Tähtäimessä kokonainen laitosverkosto
Kotimaisen liiketoiminnan lisäksi Puhi katsoo jo Suomen rajoja kauemmas.
Lähiaikoina avautuu yhtiön Ruotsin-toimipiste, ja Saksassa on Hirvosen mukaan valmiina kaksi eri sijaintia ja paikallinen teknologiapartneri.
”Emme pelkää lähteä ulkomaille, koska yhtiöllä on vakaat verkostot.”
Toimitusjohtajan usko nuoren yhtiön tulevaisuuteen on kova.
”Tiimistä löytyy Pohjoismaiden vahvinta osaamista”, Hirvonen sanoo.
”Biohiilen valmistuksen lisäksi tiimillä on taustaa ja kokemusta elektroniikassa, tuotekehityksessä, tehtaiden rakentamisessa sekä tuotantolinjojen ja automaation rakentamisessa.”
Päivi Ikonen
(Kuva Puhi Oy) Puhi tuunaa kaupan hyllyltä löytyvän pyrolyysiteknologian omilla innovaatioillaan. Biohiilen lisäksi tuotannossa syntyy lämpöä sekä pyrolyysissä muodostuviin nestejakeisiin pohjautuvia tuotteita, kuten bioöljyä ja -kemikaaleja.
Lue myös:
Biohiili vaivuttaa hiilidioksidin Ruususen uneen
Biohiili on hyvä keino maaperän hiilivaraston kasvattamiseen – uusi opas tarjoaa ohjeita viheralalle
Biohiili voi olla keino hillitä maatalouden ympäristövaikutuksia