Marjatta ja Eino Kollin säätiön 2,5 miljoonan euron lahjoitus LUT-yliopistolle ja LAB-ammattikorkeakoululle vahvistaa biotalouden tutkimustoimintaa ja puutuotealan koulutusta Lahdessa.
”Säätiö haluaa edistää metsäbiotalouden uusia mahdollisuuksia puupohjaisten ratkaisujen ja uusiutuvien sähköntuotannon menetelmien tutkimuksessa ja kehittämisessä”, sanoo talousneuvos Esko Kolli.
Biotalous tukee Suomen ja Euroopan kilpailukykyä sekä vihreää siirtymää, hän muistuttaa.
”Tavoitteena on, että uudet biotalouden tutkimus ja investointihankkeet saavat jatkossa yksityisen rahoituksen lisäksi tukea myös EU:lta.”
Biojalostukseen keskittyvää erotustekniikkaa
Säätiö tukee LUT-yliopiston Lahden-yksikön biojalostukseen keskittyvää erotustekniikan tutkimusta 350 000 euron verran vuodessa viiden vuoden ajan.
Lisäksi säätiö myönsi LUT-yliopiston uuteen rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutukseen 50 000 euroa vuodessa aikavälillä 2027–2031.
LAB-ammattikorkeakoulun puutekniikan ja puurakentamisen koulutukseen ja yritysyhteistyöhön puutuoteteollisuuden kanssa säätiö osoitti 500 000 euroa.
Lisävahvuutta tutkimusryhmään
LUT-yliopiston insinööritieteiden tiedekunnan dekaanin ja erotustekniikan professorin Mari Kallioinen-Mänttärin mukaan säätiön lahjoitus mahdollistaa Lahdessa toimivan tutkimusryhmän koon kasvattamisen.
”Tuen ansiosta tutkijat voivat kehittää tieteeseen perustuvia ratkaisuja moderneille biojalostamoille, jotta ne pystyvät yhä paremmin hyödyntämään kestävästi saatavilla olevaa biomassaa niin Suomessa kuin ulkomailla”, hän sanoo.
”Tavoitteena on kasvattaa tutkimusryhmiä siten, että niihin tulee vanhempia tutkijatohtoreita ja opettajia biojalostustutkimuksen pariin.”
Hakekuormasta enemmän arvoa
LUT:n Lahden-yksikössä työskentelevä erotustekniikan professori Kristian Melin näkee biotalouden ja sähkön tuotannon tehostamisessa paljon yhteisiä tavoitteita.
”Uusien puupohjaisten tuotteiden kehitystyö linkittyy energiantuotantoon siten, että mitä edullisemmin voimme tuottaa energiaa ja sähköä, voimme jopa kaksinkertaistaa biomassasta valmistettavien tuotteiden arvonlisän”, hän sanoo.
Biojalostuksen suuri odotusarvo kohdistuu hänen mukaansa puupohjaisen tekstiilikuidun teolliseen valmistukseen, pakkausteollisuuden uusiin ratkaisuihin sekä biopolttoaineisiin, biokemikaaleihin ja biohiileen.
”Tulevaisuudessa voimme saada nykyisestä hakekuormasta enemmän sen jatkojalostuksella ja halvan sähkön tuotannon lisäämisellä.”
Lue myös:
Metsämikrobit terveyden ja lääkkeiden lähteeksi – Uute Scientific voitti Metsä360-palkinnon
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!