Metsäpohjaisen Re-Connecting Nature -mikrobiuutteen kehittänyt bioteknologian startup Uute Scientific on saanut 30 000 euron Metsä360-palkinnon.
Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Marjatta ja Eino Kollin Säätiön yhteistyötä, joka tähtää suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen.
“Uute Scientificin kehittämä mikrobiuute on osoitus siitä, että monimuotoisella luonnolla on myös rahallista arvoa”, sanoo Kollin Säätiön asiamies, talousneuvos Esko Kolli.
”On hienoa, että tällainen innovaatio on syntynyt suomalaisen huippututkimuksen tuloksena.”
Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat VTT:n liiketoiminta-aluejohtaja Tua Huomo, Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra, Jyväskylän yliopiston dekaani Mikko Mönkkönen ja Arbonautin toimitusjohtaja Tuomo Kauranne.
”Avain terveyden edistämiseen”
”Metsän mikrobit voivat olla avain tulevaisuudessa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen”, uskoo Uute Scientificin tutkimusjohtaja Johanna Kalmari.
Mikrobit lievittävät immuunivälitteisiä sairauksia, kuten atooppista ihottumaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia.
Ne voivat myös auttaa kehoa ylläpitämään normaalia immuunivastetta ja vähentämään tulehduksellisia tiloja.
Uute Scientific osoitti viime keväänä päättyneessä tutkimuksessa, että mikrobiuutetta sisältävän perusvoiteen käyttö vahvisti atoopikkojen ihon suojakerrosta ja vähensi lääkkeiden tarvetta.
Luonnon mikrobiuute tuo apua atooppisesta ihottumasta kärsiville
Miljardien eurojen markkinat
Kekseliäs mikrobiuute on peräisin suoraan suomalaisesta metsästä.
”Uute Scientific Oy on luonut uuden tieteenalojen rajapintaan syntyneen ekosysteemin, immunoekologian, jossa ympäristöekologia, metsäteollisuus ja lääketiede yhdistyvät”, kuvailee toimitusjohtaja Kari Sinivuori.
Metsän mikrobeista tuotetaan raaka-ainetta jatkojalostukseen esimerkiksi kosmetiikka- ja tekstiiliteollisuuden käyttöön.
Sinivuoren mukaan näiden tuotteiden monialainen kaupallistaminen on lupaava ala, jonka markkina-arvo voi yltää maailmanlaajuisesti miljardeihin euroihin.
”Pysymme Suomessa”
Yhtiö on nyt valmis viemään innovaationsa myös lääkemarkkinoille.
”Elintarvike- ja lääketeollisuus painottavat luonnontuotteiden tarkkaa määrittelyä, jota olemme tällä hetkellä tekemässä”, toimitusjohtaja kertoo.
Kosmetiikan, eläintuotteiden ja lelujen osalta yritys ei odota merkittäviä sääntelyhaasteita.
Metsä360-palkinnolla on startupille suuri merkitys.
”Uutteen kehitystyö ja valmistus tulee jatkossakin pysymään Suomessa”, Sinivuori vakuuttaa.
Metsä360-palkinnon ovat aiemmin saaneet metsävaratietoa kartoittava Arbonaut, Eniferin mykoproteiinin valmistusprosessi, Stora Enson biopohjainen hiili ja Suomen Ladun Nuku yö ulkona -kampanja.
EniferBio palkittiin – kotimaisesta superproteiinista korvaaja soijalle
Stora Enson puupohjainen akkumateriaali palkittiin
Päivi Ikonen
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!