Catwalkeilla keinuu myös kemia

Kun uutuusluomuksiin pukeutuneet mallit keinahtelevat ohitsemme catwalkilla, harva tulee ehkä ajatelleeksi luonnontieteitä. Muodin kehitys ja vaatteiden valmistus nivoutuvat kuitenkin yhä tiiviimmin kemian osaamiseen.

Muodin alkuperä ulottuu vuosien taakse muinaiseen Egyptiin, antiikin Roomaan ja Välimeren alueen kalifaattiin. Vaatemuodit olivat jo tuolloin sidoksissa talouden ja
sosiaalisen muutoksen ajanjaksoihin.

Espanjan Cordobaan saapui kahdeksannella vuosisadalla maurilainen muusikko Ziryah. Bagdadista matkannut tyyliniekka toi Eurooppaan hienostuneen tavan pukeutua muodikkaasti ja vuodenaikojen mukaan.

200 vuotta myöhemmin Lähi-idän valtasi Keski-Aasian ja Kaukoidän pukumuoti, jonka toivat tullessaan turkkilaiset kauppiaat.

Siinä missä Japanin tyylit vakiintuivat 600-luvulla peräti tuhanneksi vuodeksi ennalleen, Kiinassa muodit muuttuivat tiheään. Kiinalainen innovaatio ovat esimerkiksi housut, jotka keksittiin siellä jo 1200-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Uutuus otettiin käyttöön ratsastamisen helpottamiseksi.

Länsimaissa vaatemuoti alkoi varsinaisesti vaihdella vasta 1300-luvun puolivälin jälkeen. Suuri mullistus oli miesten päällysvaatteiden lyhentyminen nilkkapituudesta vesirajaan. Samalla ylävartalon vaatetusta alettiin korostaa.

Euroopan yläluokan vaate- ja hiustyylit jakautuivat sittemmin maittain ja alueittain, kunnes maanosan muotivirtaukset jälleen 1600–1700-luvuilla yhtenäistyivät.

Muodin etunenässä kulkivat rikkaat ja aateliset, mutta nouseva porvaristo ja jopa talonpojat seurasivat trendejä heidän perässään. Tämä sekä ärsytti eliittiä että kiihdytti muodin kehitystä niin, että vaatteiden värit ja kuviot alkoivat uusiutua joka vuosi. Takkien ja liivien leikkausten ja naisten pukujen kaavojen muuttuminen oli hitaampaa.

Kemia-lehdessä 2/2017 julkaistusta jutusta selviää myös muun muassa se, miksi elohopea koitui kohtaloksi hatuntekijöille, kuinka polymeeri nimeltä nailon mullisti naisten elämän ja milloin teryleeni oli kuuminta hottia.

Lue Vaatteiden tyylejä ja teknologiaa -jutun ensimmäinen osa kokonaisuudessaan täältä.

Jutun kakkososan T-paidoista E-paitoihin – äly ja elektroniikka astelevat estradille voit lukea täältä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia