DelSiTech kehittää uudenlaisia pitkävaikutteisia hiv-rokotteita – turkulaisyritykselle merkittävä rahoitus Yhdysvalloista

Turkulainen lääkeannostelu- ja lääkekehitysyritys DelSiTech on saanut merkittävän tuotekehitysrahoituksen amerikkalaiselta Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä. Rahoitus on tarkoitettu uudentyyppisten, pitkään vaikuttavien hiv-rokotteiden kehittämiseen.

Suomalaisyrityksen uudenlaiset hiv-rokotteet annostellaan pistoksena ihon alle tai lihakseen. Sen jälkeen pitkäaikaisrokotteet alkavat vähitellen vapauttaa elimistöön immuunivasteen herättävää immunogeeniä.

Toimivaa ja tehokasta hiv-rokotetta on yritetty kehittää jo lähes 40 vuotta, mutta tuloksetta. Syynä epäonnistumiseen on hi-viruksen kyky muuntautua nopeasti siten, että se kykenee välttämään immuunipuolustuksen torjuntayritykset, taustoittaa DelSiTechin toimitusjohtaja Lasse Leino.

”Vasta viime vuosina on alettu ymmärtää, että hivin voittamiseksi tarvitaan niin sanottuja laajasti neutraloivia vasta-aineita. Näitä vasta-aineita voi syntyä elimistössä silloin, kun immunogeeninä eli rokotteena käytetään esimerkiksi suurta joukkoa hieman eri tavalla rakentuneita hi-viruksen pintaproteiineja”, Leino selvittää.

Hänen mukaansa on myös viitteitä siitä, että immuunijärjestelmän pitkäaikainen altistuminen laajakirjoiselle immunogeenille vahvistaa laajasti neutraloivien vasta-aineiden muodostumista.

”Tässä DelSiTechin biohajoavaan silikaan perustuva lääkeannosteluteknologia voi tuoda ratkaisevan edun, sillä sen avulla voidaan kehittää rokotteita, joista immunogeeni vapautuu esimerkiksi kuukauden ajan yhden pistoksen jälkeen.”

Myös pitkävaikutteisia mRNA-rokotteita?

Lasse Leinon mukaan yhtiön silikateknologia soveltuu hyvinkin kompleksisten immunogeenien ja proteiiniyhdistelmien annosteluun. Mahdollisia voisivat olla myös pitkävaikutteiset mRNA-rokotteet. Sellaisten kehittämistä hiv-tartunnan ehkäisyyn suomalaisyritys selvittää nyt yhdessä Gatesin säätiön kanssa.

”Onnistuessaan tämä voisi avata aivan uusia mahdollisuuksia rokotekehityksessä yleisemminkin”, Leino sanoo.

Hiv eli ihmisen immuunikatovirus ja sen aiheuttama aids-tauti ovat yhä iso ongelma erityisesti kehittyvissä maissa. Hi-virusta kantaa lähes 40 miljoonaa henkeä, ja joka vuosi noin 1,5 miljoonaa ihmistä saa hiv-tartunnan.

DelSiTech Oy kehittää ja kaupallistaa lääkeannosteluteknologiaa, joka perustuu yrityksen patentoimaan biohajoavaan silikapohjaiseen biomateriaaliin. Lisäksi yhtiö tarjoaa tuotekehityspalveluja ja lääkeannosteluratkaisuja muille alan toimijoille.

(Kuva Pixabay) Uudenlainen ihon alle tai lihakseen pistetty rokote vapauttaisi pitkäaikaisesti immunogeeniä, joka herättäisi elimistön puolustautumaan hi-virukselta. Kuvituskuva.

Aiheesta aiemmin:

Turkulaisen DelSiTechin silmätippatuote etenee kliinisiin tutkimuksiin

Amerikkalainen silmälääkeyhtiö ostaa annosteluteknologiaa Turusta

Suomalaiselle DelSiTechille päänavaus Kiinan lääkekehitysmarkkinoille

Turkulaista annosteluteknologiaa sveitsiläiselle silmälääkeyhtiölle

Suomalaisyritykselle WHO:n miljoonarahoitus lastenlääkkeiden kehitykseen

Lue myös:

Tutkijat löysivät ärhäkän hiv-muunnoksen – johtaa nopeasti aidsiin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia