Diabetes voi altistaa D-vitamiinin puutokselle

Diabetes huonontaa elimistön kykyä hyödyntää D-vitamiinia, paljastaa tuore tutkimus. Oulun yliopiston tutkijoiden havainto selittää, miksi veren alhainen D-vitamiinipitoisuus on diabeetikoilla yleistä.

D-vitamiini on elimistölle välttämätön aine. Vitamiinin liian pieni määrä on kytköksissä moniin sairauksiin, kuten syöpiin, luustotauteihin, infektioihin ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Epidemiologisten tutkimusten pohjalta on tiedetty, että diabetespotilaiden veressä on D-vitamiinia usein vain vähän. On epäilty, että juuri matala D-vitamiinipitoisuus voi altistaa ihmisen diabetekseen sairastumiselle.

Oululaistutkimus kertoo, että asia on päinvastoin.

”Tutkimuksemme viittaa vahvasti siihen, että matala D-vitamiinipitoisuus on todennäköisemmin diabeteksen seuraus kuin syy”, sanoo Oulun yliopiston farmakologian professori Jukka Hakkola.

Uusi mekanismi

Oululaistutkijat löysivät uuden mekanismin, joka säätelee D-vitamiinin bioaktivaatiota elimistössä.

Terveillä ihmisillä ihossa muodostuva ja ravinnosta saatava D-vitamiini muuttuu maksassa kalsidioliksi, jota pidetään vitamiinin varastomuotona.

Nykykäsityksen mukaan kalsidiolin määrä kuvastaa D-vitamiinin saantia ja pitoisuutta elimistössä. D-vitamiinitasoa mitattaessa mitataan juuri kalsidiolipitoisuutta.

Tutkimus osoitti, että sekä ykköstyypin että kakkostyypin diabeteksessa aktivoituu mekanismi, jonka seurauksena D-vitamiinin muuttuminen kalsidioliksi estyy.

Diabetespotilailla kalsidiolin muodostumisen estyminen voi olla pitkäkestoista, mikä johtaa D-vitamiinin puutteeseen. On mahdollista, että diabeetikko pystyy hyödyntämään D-vitamiinia muita huonommin.

Hankkeessa oli mukana tutkijoita myös Itä-Suomen yliopistosta sekä Saksasta ja Yhdysvalloista.

(kuvassa) Kesällä D-vitamiinia saa auringosta. Pimeinä talvikuukausina tarvitaan suun kautta nautittavaa D-vitamiinilisää. Hyvä luonnollinen vitamiinilähde on kala.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia