Fodmap-yhdisteiden poistaminen tekee ruuasta vatsalle hellävaraista

Kun mahavaivoja aiheuttavat fodmap-yhdisteet hajotetaan entsyymien avulla, ruuasta tulee vatsalle hellävaraisempaa.

Tämä selvisi VTT:n tutkimuksessa, johon osallistuivat myös elintarvikeyritykset Gold&Green Foods, Raisio ja Valio sekä entsyymivalmistaja Roal.

Tutkimus keskittyi kahteen keskeiseen fodmap-yhdisteeseen eli galaktaaniin ja fruktaaniin. Galaktaania on runsaasti muun muassa palkokasveissa, fruktaania monissa viljoissa.

Projektissa käytettiin sekä VTT:n tuottamia että kaupallisia entsyymejä.

Fodmap-yhdisteiden poistaminen härkäpapu- ja herneproteiinijakeista sekä ruis-, graham- ja vehnäjauhoista onnistui entsyymeillä hyvin.

”Menetelmä on samantyyppinen kuin Hyla-maidon valmistamisessa, jossa laktoosi pilkotaan etukäteen”, kuvailee tutkija Antti Nyyssölä.

Fodmap-yhdisteiden välttäjä jää ilman terveyshyötyjä

Fodmap-yhdisteet (fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit) ovat lyhytketjuisia hiilihydraattimolekyyleja, jotka imeytyvät huonosti ihmisen ohutsuolessa.

Näin yhdisteet kulkeutuvat paksusuoleen, jossa suolistomikrobit käyttävät ne ravinnokseen. Samalla muodostuu kaasuja, jotka aiheuttavat vatsan kipristelyä.

Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa yli puoli miljoonaa suomalaista.

Monet fodmap-yhdisteitä sisältävät ruoka-aineet ovat kuitenkin itsessään terveellisiä ja hyviä kuidun, ravintoaineiden ja kasviproteiinien lähteitä.

Kun oireista kärsivät välttelevät fodmap-ruokia, he jäävät vaille niiden terveyshyötyjä.

Tutkimus voi poikia uusia ruokatuotteita

VTT:n tutkimus osoitti myös, että fodmap-yhdisteitä pilkkovat entsyymit toimivat monenlaisissa olosuhteissa ja ruokaprosesseissa.

Tutkijat testasivat entsyymejä erilaisissa kasvipohjaisissa ja lihaa korvaavissa ruuissa sekä leipomotuotteissa.

Erityisen kiinnostavaa heistä oli entsyymien teho palkokasveihin, sillä markkinoilla ei toistaiseksi ole fodmap-ruokavalioon sopivia palkokasvituotteita.

Antti Nyyssölän mukaan tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää sekä akateemisessa tutkimuksessa että uusien elintarvikkeiden kehitystyössä.

Reduction of FODMAP content by bioprocessing -tutkimusartikkelin julkaisi Trends in Food Science and Technology.

(Kuva Adobe Stock) Fodmap-yhdisteitä esiintyy erityisesti terveellisessä kasvispainotteisessa ruuassa, jota monet vatsaoireiden pelossa karttavat.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia