Löytyisikö ihmisten perimästä selitys siihen, kuinka vakavaksi koronavirusinfektio eri yksilöillä kehittyy?
Tätä ei vielä tiedetä, mutta tutkijat uskovat, että geneettiset tekijät voivat vaikuttaa taudin yksilölliseen etenemiseen.
Suomen molekyylilääketieteen instituutti Fimm kerää siksi koronaviruspotilaiden geenitietoa, jonka avulla asiaa voidaan tutkia.
Suurella osalla ihmisistä covid-19-taudin oireet ovat lieviä, mutta jotkut saavat hankalan keuhkokuumeen.
”Hypoteesimme on, että yksilöiden genetiikka voi selittää vaihtelua koronaoireissa”, sanoo Fimmin tutkija Andrea Ganna, jonka alaa ovat tilastollinen genetiikka ja epidemiologia.
”Me haluamme etsiä potilaiden dna:sta mutaatioita, jotka voisivat selittää sitä, miten vakava taudista tulee.”
Hyötyä sekä hoidolle että lääkekehitykselle
Geenitiedosta toivotaan apua sekä potilaiden hoidon järjestämiseen että lääkkeiden kehittämiseen.
Jos esimerkiksi selviää, että joillakin on perinnöllisesti vain pieni riski saada koronasta pahoja oireita, tieto auttaa asettamaan potilaita kiireellisyysjärjestykseen.
Jos taas käy ilmi, että tietyn geenin mutaatio liittyy covid-19:n vaikeusasteeseen, taudin hoidossa voitaisiin hyödyntää juuri siihen geeniin kohdistuvaa lääkettä.
Tietoa kerätään ympäri maailmaa
Andrea Ganna kollegoineen on käynnistänyt hankkeen, jossa biopankkeja, sairaaloita ja tutkimuslaitoksia ympäri maailman pyydetään toimittamaan dataa koronaviruspotilaiden dna-näytteistä.
Suomalaisryhmä ei siis käsittele itse näytteitä vaan niiden sisältämää geneettistä informaatiota, josta se etsii tietoa datatieteen menetelmin.
Fimm-instituutin johtaja Mark Daly on luvannut, että Fimm tekee dna:sta genotyypityksiä ja analyyseja, jos jokin laitos ei pysty tekemään niitä itse.
Yhteistyö on jo käynnissä italialaisen Sienan yliopiston kanssa. Sienalaistutkijat keräävät parhaillaan näytteitä 11 sairaalasta Pohjois-Italiassa ja lähettävät sitten geenitiedot näytteistä Suomeen.