Harvinaisten maametallien kysyntä kasvaa, sillä niitä tarvitaan muun muassa sähköautojen akuissa, tuuliturbiinien moottoreissa ja vedyn elektrolyysilaitteissa. Kuva Clic Innovation oy.

Harvinaisten maametallien etsintää, talteenottoa ja kierrätystä kehitetään

Kansainvälisessä hankkeessa luodaan digitaalinen innovaatiohub, joka vahvistaa EU:n osaamista harvinaisten maametallien ja kestomagneettien alalla.

Innovaatiohubia rakentaa EU:n RemHub-hanke, jota koordinoi suomalainen Clic Innovation oy.

Lokakuussa käynnistyvä nelivuotinen hanke kehittää, testaa ja pilotoi uusia teknologioita harvinaisten maametallien (REE, rare earth elements) etsintään ja alkutuotantoon sekä niiden talteenottoon sivuvirroista.

Lisäksi hankkeessa kehitetään Re-X (kierrätys, uudelleenkäyttö, kunnostus ja uudelleenkohdistus) -teknologioita, joilla hyödynnetään elinkaarensa loppuun tulleiden tuotteiden harvinaiset maametallit ja arvometallit.

Hankkeessa suunnitellaan myös sähköisiä koneita, jotka helpottavat kestomagneettien kierrätystä, ja kehitetään materiaalien jäljitettävyyttä, digitaalisia kaksosia ja digitaalisia passeja.

Tarkoituksena myös vähentää EU:n tuontiriippuvuutta

Harvinaiset maametallit ja kestomagneetit ovat keskeisessä asemassa vihreän energian siirtymän edistämisessä ja EU Green Deal -tavoitteiden saavuttamisessa.

EU on tätä nykyä vahvasti riippuvainen tuonnista muutamasta maasta. Noin 90 prosenttia harvinaisista maametalleista tulee unionialueen ulkopuolelta.

Harvinaisten maametallien kierrätys on vasta alkutekijöissään, sillä nykyinen kierrätysaste on alle viisi prosenttia. Prosessit kaipaavat lisäksi kehittämistä kestävyyden näkökulmasta.

Uudet teknologiat kaupallistetaan

RemHub-hankkeen toteuttajina on 24 toimijaa Suomesta, Virosta, Irlannista, Sloveniasta, Espanjasta ja Italiasta.

Osallistujat kattavat koko REE-arvoketjun mineraalien etsinnästä ja jalostuksesta metallin tuotantoon, magneettien valmistukseen ja kierrätykseen.

Hankkeessa kehitettävät uudet teknologiat kaupallistetaan ja tarjotaan palveluina digitaalisen alustan kautta.

 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia