Weeefiner ja Sensmet rakentavat uutta teknologiaa kaivosvesien metallien talteenottoon – ”älykäs tehoratkaisu”

Suomalaiset teknologiayritykset Sensmet ja Weeefiner kehittävät älykästä yksikköä, joka ottaa kaivosvesien tärkeät mineraalit ja harvinaiset maametallit erittäin selektiivisesti talteen.

Yhtiöt aikovat näin vastata kaivosten elinkaaren lopussa syntyvään vedenkäsittelyn ongelmaan ja samalla pelastaa osan kaivosvesien sisältämistä arvokkaista raaka-aineista.

Mineraalien ja metallien talteenotto- ja vedenkäsittelytekniikasta vastaa Weeefiner ja prosessinohjaukseen tarvittavasta online-mittausteknologiasta Sensmet.

Jyväskylän yliopiston tutkimustyöstä ponnistavan Weeefinerin menetelmällä on mahdollista samaan aikaan puhdistaa vesi ja kaapata talteen siihen liuenneet arvoaineet, jotka voidaan myöhemmin ottaa hyötykäyttöön.

Nyt käynnistyneessä IRU-hankkeessa (Intelligent Recovery Unit) Weeefinerin 4D Sieppari -niminen teknologia räätälöidään kaivosalan erityistarpeisiin sopivaksi. Kaivokset voivat käyttää teknologiaa sekä sääntelyvaatimusten täyttämiseen että kestävien raaka-aineiden tuottamiseen.

Vuonna 2017 startannut Sensmet on puolestaan patentoinut menetelmän, jolla vesinäytteiden monimetallianalyysi tapahtuu reaaliaikaisesti verkossa. Yhtiön μDOES-teknologian sovellus on esimerkiksi litiumin ja muiden akkumetallien jatkuva seuranta tuotantoprosesseissa.

Kustannustehokas täsmäkäsittely

Toimintansa lopettaneet kaivokset voivat vaikuttaa haitallisesti lähivesistöihin, joten kaivosvesiä prosessoidaan jo nyt. Nykyiset teknologiat ovat kuitenkin usein kalliita, ja niiden teho vaihtelee.

Tähän mennessä kaivosten vedenkäsittely on keskittynyt saostusmenetelmällä tapahtuvaan puhdistukseen, joka paitsi vaatii suuria määriä kemikaaleja, kuten kalkkia, myös suurentaa hiilijalanjälkeä”, kuvailee Weeefinerin toimitusjohtaja Mikko Hänninen.

Lisäksi saostusmenetelmä tuottaa epäpuhtauksia sisältävää lietettä, mikä hankaloittaa jätteen käsittelyä ja kierrätystä.

Sensmetin toimitusjohtaja Toni Laurila kertoo olevansa iloinen siitä, että yhtiön analyysiteknologiaa hyödynnetään nyt IRUyhteistyössä.

Yhtiön analysaattori tehostaa strategisten metallien talteenottoa mittaamalla niiden pitoisuudet sekä ennen Weeefinerin siepparikäsittelyä että sen jälkeen. Näin IRU-yksikön toiminta saadaan hiottua optimaaliseksi.

Talteenottoyksikön suoritus optimoidaan, koska puhdistusprosessia ei ole järkevää jatkaa läpimurtopisteen jälkeen. Laboratorioanalyysien tuottaminen syrjäisissä kaivoskohteissa ei onnistuisi ilman merkittäviä kuluja ja viivettä.

Rahoittajana kansainvälinen kaivosjätti

Suomalaiskaksikon projekti on saanut rahoituspalkinnon kaivoskonserni Rio Tinton Mine-Influenced Water – Sustainable Water Treatment Challenge -ohjelmasta.

Ohjelmassa onnistuneille hakijoille voidaan myöntää yhteisrahoitusta kolmen vuoden aikana jopa kaksi miljoonaa dollaria.

”Veden jatkuva käsittelyvelvollisuus voi olla kallista ja haastavaa, erityisesti suurilla kaivosalueilla, joten tavoitteemme on löytää uusia ratkaisuja, jotka ovat kestäviä sekä ympäristön että talouden näkökulmasta”, kuvailee ohjelmajohtaja Nicholas Gurieff Rio Tintosta.

IRU-hankkeen ensimmäinen askel on osoittaa kuparin, koboltin, nikkelin ja muiden keskeisten metallien tehokkaan seurannan ja poiston toimivuus laboratoriossa Suomessa. Sen jälkeen Rio Tinto toimittaa testattavaksi aitoja näytteitä suljetuista kaivoksista. 

Viime vaiheessa rakennetaan pilottilaitteisto, jonka toimintaa arvioidaan kahdessa suljetussa kaivoksessa.

Päivi Ikonen

(Kuva Weeefiner)  Weeefinerin projektipäällikkö Sanna Lindeman (vas.), teknologiajohtaja Elmeri Lahtinen ja toimitusjohtaja Mikko Hänninen sekä Sensmetin toimitusjohtaja Toni Laurila ja laboratoriopäällikkö Miisamari Jeskanen ovat lähteneet innokkaasti yhteistyöhön.

 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia