Ilmastorahastolta pääomalaina Lamor Resiclolle – muovin kemiallinen kierrätys starttaa ensimmäiseksi Porvoossa

Ilmastorahasto myöntää kuuden miljoonan euron pääomalainan Lamor Resiclo Oy:lle. Yhtiö käyttää rahoituksen Porvoon Kilpilahteen suunnittelemansa muovijätteen kemiallisen kierrätyslaitoksen toteuttamiseen.

Lamor Resiclo on ympäristöteknologiayhtiö Lamor Corporation Oyj:n ja kiertotalouden startup-yrityksen Resiclo Oy:n vuonna 2022 perustama hankeyhtiö, joka pystyttää Porvooseen ensi vaiheessaan noin 10 000 tonnin vuosikapasiteetin muovinkierrätyslaitoksen.

Hankeyhtiö on nyt kerännyt kaikkiaan noin 16 miljoonan euron rahoituskokonaisuuden, johon sisältyy myös muun muassa Business Finlandin 2,7 miljoonan euron tuki.

Kemiallinen käsittely mahdollistaa mekaaniseen kierrätykseen sopimattomien muovien uusiokäytön sen sijaan, että ne poltettaisiin jätteenä. Pyrolyysiteknologialla toimiva Porvoon laitos nesteyttää jätemuoveista pyrolyysiöljyä, joka korvaa fossiilista raakaöljyä uusien muovituotteiden ja kemikaalien raaka-aineena.

Hankeyhtiön tähtäimessä on noin 40 000 tonnin vuotuisen muovin kemiallisen kierrätyksen kapasiteetin rakentaminen Suomeen vuoden 2026 loppuun mennessä.

Lamorin on puolestaan tarkoitus toteuttaa muovin kemiallisen kierrättämisen hankkeita myös yhtiön strategisesti tärkeillä markkina-alueilla esimerkiksi Lähi-idässä ja Etelä-Amerikassa.

”Tärkeä askel Suomelle ja Lamorille”

”Ensimmäisen teollisen mittakaavan muovin kemiallisen kierrätyslaitoksen rakentaminen Suomeen on merkittävä askel matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa ja iso askel Lamorille kohti uutta liiketoiminta-aluetta”, sanoo Lamorin toimitusjohtaja Mika Pirneskoski.

Kilpilahden hankkeen tehtävänä on hänen mukaansa todentaa taloudellisesti kannattava liiketoimintamalli sekä teknologioiden toimivuus ja skaalattavuus.

”Laitos toimii jatkossa referenssinä laajemman strategisen tavoitteemme saavuttamisessa luoda 100 000 tonnin hankeportfolio vuoden 2025 loppuun mennessä.”

Lamor kuuluu maailman johtaviin ympäristöalan yrityksiin. Yhtiö tarjoaa muun muassa öljyntorjuntaan ja ympäristövahinkoihin liittyviä puhdistus- ja ennakkovarautumispalveluja sekä räätälöityjä maaperän ja veden puhdistusratkaisuja.

Ilmastorahasto Oy on valtion omistama erityistehtäväyhtiö, jonka toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen.

 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia