Oulun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet kännykkään sovelluksen, joka mittaa hengityksen ahtautumista. Tulokset voivat tarvittaessa ohjata ihmisen selvittämään, onko kyse hengityssairaudesta.
Tutkijoiden mukaan kännykällä tehtävä mittaus on helppo, nopea ja edullinen vaihtoehto kalliille sairaalatutkimuksille.
Mobiili hengitysmittaustyökalu hyödyntää älypuhelimissa jo valmiiksi olevia antureita ja mittausteknologiaa.
Uutuussovellus kerää hengitystapahtuman signaalit ja analysoi ne. Rintakehän liikkeet paljastavat hengityksen mahdollisen raskauden ja myös sen, onko ongelma ylä- vai alahengitysteissä. Tieto on tärkeä hoidon kohdentamisen kannalta.
Mittausdatan tulkinnassa hyödynnetään tekoälyä, jolle on matemaattisten mallien avulla opetettu, kuinka tunnistaa epänormaalit, hengityksen ahtautumisesta kertovat signaalit.
Data ohjaa lääkitsemään oikein
Hengitysmittari on kätevä menetelmä myös astmaatikkojen ja allergikkojen hoidon vaikuttavuuden arviointiin ja kotiseurantaan.
Mittauksia voi tehdä monta kertaa päivässä ja eri tilanteissa, sisällä ja ulkona.
Jatkuva data parantaa mittauksen luotettavuutta ja kertoo, kuinka esimerkiksi astmaatikon lääkehoito toimii.
Hengitystyön mittariksi nimetty työkalu on todettu luotettavaksi Seinäjoen sairaalassa jo tehdyissä potilastestauksissa, joita jatketaan edelleen.
Mittarin kehitti fysiologisten signaalien analyysiryhmä, jota johtaa professori Tapio Seppänen. Työssä olivat mukana myös lääketieteen professori Olli-Pekka-Alho sekä tutkijat Tiina Seppänen ja Niina Palmu tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta.
Oululaiset toivovat saavansa mittarinsa markkinoille lähivuosina. Innovaatiosta on jätetty maailmanlaajuinen patenttihakemus.
(Kuva: Oulun yliopisto) Mittauksen aikana kännykkä asetetaan tiettyyn kohtaan rintakehän päälle. Hengittäminen tapahtuu tarkkojen ohjeiden mukaan, jolloin saadaan tulos sekä ylä- että alahengitysteiden hengitystapahtumasta.