Kaura- ja ruiskuitu suitsivat lihomista ja maksan tulehdusta

Kaura- ja ruiskuitujen lisääminen ruokavalioon vähensi koe-eläinten painonnousua ja maksan tulehdustilaa tutkimuksessa, jonka toteuttivat Itä-Suomen yliopisto, VTT ja Hongkongin yliopisto.

Selitys suotuisalle ilmiölle on, että viljakuitujen käyttö lisäsi terveydelle hyödyllisten mikrobien kasvua suolessa. Tämä taas vaikutti eläinten kolesteroliaineenvaihduntaan.

Rukiin ja kauran vaikutukset olivat osin erilaiset mutta terveyden kannalta joka tapauksessa edulliset, tutkijat kertovat.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Molecular Nutrition and Food Research -lehdessä.

Länsimaisella dieetillä

Tutkimuksessa käytetyt hiiret söivät runsasrasvaista länsimaista ruokaa neljän kuukauden ajan. Osalle ruokaan lisättiin kymmenen prosenttia joko kauran tai rukiin kuituja.

Eläimiltä mitattiin suolistomikrobiston tuottamia lyhytketjuisia rasvahappoja, niiden vaikutuksia sappihappojen aineenvaihduntaan ja tryptofaanin aineenvaihduntaan liittyvien geenien ilmaantumista.

Tulokset osoittivat, että kaurakuitu lisäsi Lactobacillus-suvun ja ruis Bifidobacterium-suvun mikrobien kasvua.

Tätä kautta kaura vaikutti sappihappoihin liittyvien reseptorien toimintaan ja ruis sappihappojen erittymiseen niin, että kolesteroliaineenvaihdunta parani.

Molemmat kuitutyypit lisäsivät lyhytketjuisten rasvahappojen tuotantoa, mikä vähensi suolen seinämän läpäisevyyttä ja maksan tulehduksellista tilaa.

Täysjyväviljoilla monia terveysvaikutuksia

Täysjyväviljatuotteilla on tutkimuksissa havaittu yhteys matala-asteiseen tulehduksen sekä glukoosi- ja lipidiaineenvaihdunnan ja rasvakudoksen aineenvaihdunnan paranemiseen.

Lisäksi niillä on todettu yhteys metabolisen syndrooman, painonnousun, sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen pienentyneeseen riskiin.

Kauran ja rukiin kuitujen vaikutusmekanismit ovat kuitenkin olleet paljolti tuntemattomia, mutta nyt asiasta saatiin lisätietoa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia