Kemianteollisuuden turvallisuusosaajat palkittiin – voittajayrityksissä korostuu henkilöstön hyvinvointi

Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnon 2023 saivat Cabb, Yaran Kokkolan tehtaat ja Nalco Finland Manufacturing. Työtapaturmat ovat vähentyneet kaikissa palkituissa yrityksissä.

Voittajille on palkintoraadin mukaan yhteistä myös turvallisuuden laaja-alainen ja syvä ymmärtäminen, henkilöstön aktiivinen osallistaminen ja yhdessä tekeminen sekä työntekijöiden työhyvinvoinnin korostaminen.

Suurten yritysten sarjassa palkittu Cabb Oy on viime vuosina toteuttanut paljon huomiota vaatinutta investointiohjelmaa. Samalla yhtiö on palkannut lisää henkilökuntaa ja varmistanut siten sekä investointien läpiviemisen että turvallisen tuotannon.

Cabbin kehitysohjelmiin kuuluvat muun muassa vuotojen torjunta, sähköinen työlupa, juurisyyanalyysi, turvauhat, 5S (sorteeraus, systematisointi, siivous, standardointi, seuranta) ja kiintoaineiden panostuksen kehittäminen.

Lisäksi Cabbin kehitysohjelmia ovat työhygienia, vaaran paikat, turvallisuuskeskustelut ja innovatiivinen käyttäytymisen turvallisuus (IBS).

Yara Suomi etenee onnistumisten kautta

Yara Suomen Kokkolan tehtaat palkittiin keskisuurten yritysten sarjassa.

Yaralla on käytössä prosessiturvallisuus-indeksi, joka koostuu yhdeksästä osa-alueesta.

Osa-alueita ovat muun muassa raportoitujen prosessiturvallisuustapausten määrä, tapausten tutkiminen ja toimenpiteiden määrittäminen, toimenpiteiden loppuun saattaminen sekä laitteiden ja järjestelmien tarkastukset ja riskinarvioinnit.

Indeksi osatekijöineen muodostaa hyvin viestittävän kokonaisuuden, jolla prosessiturvallisuus tuodaan osaksi normaalia työpäivää.

Palkitsijan mielestä erityisen positiivista on, että indeksin avulla turvallisuus voidaan viestiä jatkuvasti parannettavana asiana eikä ainoastaan epäonnistumisten eli onnettomuuksien kokoelmana.

Nalcon turvallisuusmittarit katsovat eteenpäin 

Pienten yritysten sarjan voittanut Nalco Finland Manufacturing Oy kiinnittää paljon huomiota niin sanottuihin eteenpäin katsoviin turvallisuusmittareihin ja riskitietoisuuden lisäämiseen.

Mittareita ovat esimerkiksi työpaikan vaarat ja tapahtumat, joiden seuraus on hyvin pieni tai olematon mutta joissa olisi voinut olla suuren vahingon mahdollisuus.

Nalcon tavoite on järjestää turvallisuuskoulutusta jokaiselle henkilöstön jäsenelle vähintään 24 tuntia vuodessa. Vuonna 2022 tavoite ylittyi kaksinkertaisesti.

Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinto on osa alan Responsible Care -vastuullisuusohjelmaa. Kilpailun järjestävät Kemianteollisuus ry, Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry.

Palkinto on jaettu aiemmin vuosina 2010, 2014, 2017, 2019 ja 2021.

(Kuva Matti Matikainen) Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnot jaettiin ja voittajayritysten edustajat kukitettiin Helsingissä 15. kesäkuuta 2023 järjestetyssä tilaisuudessa.

Aiheesta aiemmin:

Kemianteollisuus jakaa jälleen turvallisuuspalkintonsa – haku avoinna

Käsidesi toi ammattiopistolle Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnon

Kemianteollisuus palkitsi turvallisuuden osaajat


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia