Gasgrid Finland Oy:n vedynsiirtohanke Kaakkois-Suomessa on ottanut askelen eteenpäin. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 9,5 miljoonan tuen projektille, jonka tavoitteena on rakentaa vetyputki Kemiran tehtaasta Joutsenosta Ovakon terästehtaaseen Imatralle.
Kyseessä on Suomen ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtoverkkohanke. Jos hanke toteutuu, syntyy myös maan ensimmäinen kokonainen vedyn arvoketju sähköstä kemianteollisuuden sivutuotevedyn kautta terästeollisuuden vihreiksi lopputuotteiksi.
Kemira näkee vetyputkisiirtohankkeen tärkeänä alueellisen vetyklusterin kehitykselle.
”Kemiran Joutsenon tehtaalla vetyä syntyy sivutuotteena kloraatinvalmistuksen yhteydessä. Toimiva siirtoinfrastruktuuri mahdollistaa vedyn tehokkaat toimitukset ja luo synergiaetuja ja kasvuedellytyksiä vedyn jatkojalostukselle”, sanoo Kemiran Joutsenon tehtaanjohtaja Janne Tynninen.
Ovakon tehtaassa vety korvaisi maakaasua.
”Uuden teknologian hyödyntäminen ja mahdollisuus vedyn käyttöön polttoaineena tulevaisuudessa tukevat Ovakon tavoitteita hiilipäästöjemme nollaamiseksi”, kommentoi Ovako Imatra Oy Ab:n tehtaanjohtaja Klaus Enwald.
Luo perustaa Suomen vetytaloudelle
Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan Suomi tavoittelee johtavaa asemaa vetytaloudessa Euroopassa. Vedyn siirto ja varastointi ovat kehityksessä tärkeässä roolissa.
”Hankkeen avulla selvitämme mahdollisuuksia luoda skaalautuva ja monistettava malli vedyn putki-infrastruktuurille. Lisäksi tarkoituksena on testata ja ottaa käyttöön teknisiä ja kaupallisia ratkaisuja”, kertoo johtaja Sara Kärki Gasgrid Finland Oy:stä.
Hanke vahvistaa myös sektori-integraatiota, jossa eri energiamuodot tasapainottavat toisiaan ja tasaavat kulutuspiikkejä. Tämä mahdollistaa kestävämmän energiantuotannon ja kulutuksen niin kiinteistöissä, teollisuudessa kuin liikenteessäkin.
(Kuvituskuva Pixabay) Vetyä putkeen. Vedyn siirtoverkko on olennainen elementti vetytalouden rakentamisessa.
Lue myös:
Kokkolan alueelle suunnitteilla uusi vedyntuotantolaitos ja vetyverkko
Kansallinen klusteri edistää vetytalouteen siirtymistä
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.