Kestävä biomuovi suojaa uv-säteilyltä

Oulun yliopistossa on rakennettu uusi synteettinen biomuovi, joka antaa suojan auringon ultraviolettisäteilyltä toisin kuin perinteiset hiilipohjaiset muovit tai muut biomuovit.

Bioperäinen sekapolymeeri on yliopiston kestävän kemian yksikön tutkijoiden kehittämä.

Polymeerilla on bisfuraanirakenne, joka estää tehokkaasti uv-säteilyn kulkeutumisen materiaalista valmistetun kalvon läpi.

Uutuusmuovin läpinäkyvyys on tutkijoiden mukaan silti hyvä. Lisäksi materiaalin ilmatiiviys on kolmin–nelinkertainen tavalliseen PET-muoviin verrattuna.

Tämä osoittaa, että on mahdollista kehittää biomuoveja, joilla on parempia ominaisuuksia kuin nykyisillä fossiiliperäisillä muoveilla.

Uusi biomuovi sopii esimerkiksi suojaamaan tuotteita suoralta auringonvalolta.

Kehittyneitä materiaalin suojaominaisuuksia tarvitaan myös korkean teknologian sovelluksissa, kuten painettavan elektroniikan alustamateriaaleissa.

Patenttihakemus jätetty

Oululaiskeksintö on kokonaan biomassapohjainen. Muovin raaka-aineita ovat hydroksimetyylifurfuraali (HMF) ja furfuraali, joita saadaan biojalostuksen tuotteina selluloosasta ja hemiselluloosasta.

Kun tutkijat ketjuttivat aineet kemiallisesti toisiinsa, sekapolymeeriin saatiin aikaan osia, joilla on sekä bisfuraanirakenne että furaanirakenne. Menetelmästä on jätetty patenttihakemus.

Tutkimustulokset julkaistiin Yhdysvaltain kemian seuran ACS:n Macromolecules– ja Biomacromolecules-lehdissä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia