Valio on Suomen suurin elintarvikeviejä, jonka tuotteita myydään yli 50 maassa. Yhtiön tämän kevään uutuuksiin kuuluu muun muassa lemon curd eli sitruunakreemi. Kuva: Valio.

Kohti kestävää ruokajärjestelmää – Valio vetää Business Finlandin rahoittamaa suurhanketta

Elintarvikeyhtiö Valion Food 2.0 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeen tavoitteena on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle.

Business Finland on myöntänyt viisivuotiselle ohjelmalle 10 miljoonan euron rahoituksen.

Lisäksi Business Finland varautuu rahoittamaan Valion kumppaniverkostossa tehtäviä Food 2.0. -kokonaisuuteen kuuluvia hankkeita 20 miljoonalla eurolla.

Valio tavoittelee vähintään sataa kumppania. Päämääränä on saada viidessä vuodessa aikaan 100 miljoonan euron lisäsatsaus alan tutkimukseen ja kehitykseen.

Ruokajärjestelmään kytkeytyvää vientiä on tarkoitus kasvattaa hankkeen jälkeisinä vuosina yli miljardi euroa.

Ravinteet ja sivuvirrat tehokkaasti kiertoon

Food 2.0 -kokonaisuuden projektit keskittyvän neljään teemaan, joita ovat tulevaisuuden tuotteet, teknologinen uudistuminen, uudistava viljely sekä kiertotalous ja resurssitehokkuus.

Kestävässä ruokajärjestelmässä kiertävät niin ravinteet, energia kuin sivuvirratkin. Kaikki resurssit hyödynnetään ja pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään.

”On tärkeää, että uudistamme ruokajärjestelmää kaikkien siihen kytkeytyvien toimijoiden kanssa, sillä se on ainut tapa, jolla muutos onnistuu”, sanoo Valiossa tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi.

Maailman ruoan tarpeen arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Samaan aikaan kuivuus ja muut sään ääri-ilmiöt lisääntyvät alueilla, joilla ruokaa tuotetaan nykyisin paljon. Suomen ja muiden pohjoisten alueiden merkitys ruoantuotannossa kasvaa siksi jatkuvasti.

Lue myös:

Enifer sai 12 miljoonan investointituen – Uudellemaalle nousee ainutlaatuinen sieniproteiinitehdas

Valio ja EniferBio kehittävät pekiloproteiinia – valmis tuote luvassa vuonna 2025

Nobelisti ei ollut mikään tavallinen Virtanen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia