Bioteknologian startup käyttää Business Finlandin myöntämän investointituen ensimmäisen kaupallisen mitan tuotantolaitoksensa rakentamiseen.
Tuki tulee EU:n Next Generation -ohjelmasta, joka vauhdittaa teollisuuden sivu- ja jätevirtojen ja muiden keskeisten materiaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.
Eniferin tuleva tehdas tuottaa pekiloksi kutsuttua myko- eli sieniproteiinia. Vuonna 2026 käynnistyvän laitoksen vuosikapasiteetiksi tulee kolme miljoonaa kiloa.
Tehtaan tuotanto vastaa siten noin 30 000 naudan lihasta saatavaa proteiinimäärää. Mykoproteiinin hiilidioksidipäästöt ovat kuitenkin ainakin 20 kertaa pienemmät kuin naudanlihan.
Sieniproteiinin valmistukseen tarvitaan myös huomattavasti vähemmän vettä ja maapinta-alaa kuin eläinperäisten proteiinien tuotantoon.
Noin 30 miljoonan euron arvoinen tehdas nousee Uudellemaalle. Yhtiö ilmoittaa laitoksen tarkan sijainnin myöhemmin.
Suomalaisen metsäteollisuuden tutkimusperintöä
Pekiloprosessin kehittivät 1970-luvulla metsäteollisuudessa työskennelleet insinöörit, jotka etsivät käyttöä puunjalostuksen sivuvirroille. Sienirihmasto oli löydetty Suomen maaperästä jo aiemmin.
Sulfiittiliemestä tehtiinkin rehua vuodesta 1975 aina vuoteen 1991, jolloin pekiloproteiinin kaupallisen valmistuksen lopetti sulfiittisellutehtaiden sulkeminen.
Vuosikymmeniä myöhemmin vanhasta bioteknisestä prosessista kiinnostui ja sen elvytti VTT, jonka viisi tutkijaa perusti Eniferin vuonna 2020.
Startup on jatkokehittänyt alkuperäistä menetelmää edelleen, minkä ansiosta proteiinin tuotannossa voidaan nykyään hyödyntää monia erilaisia jäte- ja sivuvirtoja.
Niistä Enifer valmistaa eläinten ruokaan käytettäviä Pekilo Aqua ja Pekilo Pet -nimisiä ainesosia.
”Tehtävä päätökseen”
Yrityksen ylpeydenaihe on elintarvikelaatuinen pekilo, maultaan neutraali proteiinijauhe, jota voidaan käyttää ihmiselle tarkoitetuissa ruoissa samalla tavoin kuin kasviperäisiä proteiineja.
Enifer aikoo hakea tuotteelle viranomaishyväksyntää kuluvan vuoden alkupuoliskolla.
”Pekilon alkuperäisten kehittäjien keskeinen tavoite oli hyödyntää tätä uutta proteiinilähdettä myös elintarvikkeissa”, kertoo Eniferin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Simo Ellilä.
”Olemme etuoikeutettuja saadessamme vihdoin saattaa tuon tehtävän päätökseen yli 50 vuoden jälkeen.”
Tuleva tehdas on toimitusjohtajan mukaan kriittinen käännekohta, joka mahdollistaa sieniproteiinin skaalautumisen monikäyttöisenä proteiinilähteenä.
”Pekilon ainutlaatuisen historian ansiosta pystymme ottamaan jättiharppauksen nykyisestä pilotistamme suoraan kaupalliseen mittakaavaan”, Ellilä sanoo.
Viime vuonna 11 miljoonan euron rahoituksen yksityisiltä sijoittajilta keränneellä Eniferillä on jo useita kumppanuuksia isojen rehu- ja elintarviketeollisuuden yritysten kanssa.
Päivi Ikonen
(Kuva Enifer) Pekiloproteiini syntyy bioreaktoreissa fermentointiteknologian avulla. Tuleva tehdas mahdollistaa mykoproteiinin massatuotannon.
Aiheesta aiemmin:
EniferBio palkittiin – kotimaisesta superproteiinista korvaaja soijalle
Valio ja EniferBio kehittävät pekiloproteiinia – valmis tuote luvassa 2025
Ravintoa mykoproteiinista – suomalaisyritys ruokakilpailussa
Biojalostamojen sivuvirrat jalostuvat kalanrehuksi