Kvanttilaskentaa viedään lääkekehityksen työkaluksi

Kvanttilaskennan hyödyntämiselle yrityksissä luodaan tiekartta. Kvanttiosaaminen pyritään viemään muun muassa lääketeollisuuteen, jossa sitä voitaisiin käyttää lääkekehityksen tukena.

Uuden kaksivuotisen kvanttihankkeen toteuttavat Oulun ja Jyväskylän yliopistot, jotka ovat saaneet yhteisprojektilleen 1,2 miljoonan euron rahoituksen.

Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään kvanttilaskennan algoritmeja ja sovelluksia ja testataan niitä yrityksissä. Lisäksi projekti aikoo kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.

Tieteidenvälisessä hankkeessa on mukana fysiikan, sovelletun matematiikan, tietojenkäsittelytieteen, ja viestintäteknologian tutkijoita yliopistojen eri tiedekunnista.

Hankkeeseen osallistuvat yritykset edustavat lääketeollisuuden lisäksi finanssialaa. Yritysjoukossa ovat mukana muun muassa Orion Pharma, konsulttiyhtiöt Futurice ja Loihde Advance sekä kvanttiteknologian osaajat Algorithmiq, QuantrolOx ja Quanscient.

Kvanttisoftaa ja käyttötapauksia

Kvanttiteknologian laajat mahdollisuudet on jo tunnistettu. Kvanttilaskentaa voidaan hyödyntää vaikkapa lääkemolekyylien ominaisuuksien mallintamisessa, teollisuusprosessien optimoinnissa sekä sijoitussalkun rakentamisessa.

Myös kvanttilaitteet ovat viime aikoina kehittyneet nopeasti, mistä esimerkkinä on hiljattain käyttöön otettu suomalainen kvanttitietokone Helmi.

Kvanttiohjelmointi on kuitenkin vielä tuntemattomampi alue.

“Suomessa on ollut pitkään laadukasta quantum hardware -osaamista. Tätä täydentämään meidän hankkeemme keskittyy quantum software -tutkimukseen”, kuvailee uutta projektia johtava akatemiatutkija Matti Silveri Oulun yliopistosta.

Käyttötapauksia toivotaan nousevan yrityskumppanien omista lähtökohdista ja kehityksestä. Hankkeen päämääränä on myös edistää suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukykyä lisäämällä tietoa siitä, milloin ja mihin tarkoituksiin kvanttilaskentaa kannattaa hyödyntää.

(Kuva SXC) Uudelta hankkeelta odotetaan kvanttityökaluja muun muassa lääketeollisuuden tarpeisiin.

Lue myös:

Tieteen uusi aikakausi – Suomen kvanttitietokone avataan tutkimukselle

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone on valmis käyttöön


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia