Lappeenrannan kampukselle valmistunut power to x -teknologian tutkimusympäristö on LUT-yliopiston historian suurin laboratorioiden ja digitaalisen infrastruktuurin kehityshanke.
”Uudet laboratoriomme mahdollistavat alan kokeellisen tutkimuksen ja edistävät uusia kaupallisia läpimurtoja”, kuvailee energiavarastoinnin professori Pertti Kauranen.
Kolmessa laboratoriossa tutkitaan P2X-teknologioita, kuten hiilidioksidin talteenottoa, vedyn tuotantoa ja synteettisten polttoaineiden valmistusta.
Osa koelaitteistoista on kehitetty ja rakennettu LUT-yliopistossa.
Kokonaisuuden toteutus vei noin kaksi vuotta ja maksoi neljä miljoonaa euroa.
Sähkökemian laboratorio paneutuu vihreään vetyyn
E-metanolin, fossiilittoman kerosiinin ja muiden synteettisten polttoaineiden kehittämistä tutkitaan kaasulaboratoriossa.
Polttoaineiden raaka-aineena käytetään hiilidioksidia, jota voidaan ottaa talteen teollisuuden savukaasuista, biokattilalaitoksista ja jopa suoraan ilmasta.
Sähkökemian laboratorio paneutuu puolestaan vihreän vedyn valmistamiseen veden elektrolyysin avulla.
Tutkimus keskittyy elektrolyysereiden sähköiseen toimintaan, joka vaikuttaa tuotantoprosessin hyötysuhteeseen ja ohjattavuuteen.
Yhteistyötä laitevalmistajien kanssa
Jännitetason nosto on oleellista tehoelektroniikan kehittämisessä. Sitä päästään tutkimaan turvallisesti erillisessä konttirakennuksessa, jossa elektrolyyseriin voidaan rakentaa suurempi kennostojärjestelmä.
”Kokeellinen tutkimus tukee P2X-liiketoiminnan kehittämistä ja prosessien tehostamista kokonaisvaltaisesti”, sanoo Kauranen, jonka mukaan yliopisto tekee yhteistyötä sekä kotimaisten että kansainvälisten laitevalmistajien kanssa.

Vähentää päästöjä ja jarruttaa ilmaston lämpenemistä
P2X-teknologiat ovat keskeisiä keinoja maapallon ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä.
Suomella on alan liiketoiminnassa etulyöntiasema, koska uusiutuvan sähkön tuotantoa voidaan meillä kasvattaa kustannustehokkaasti, ja metsäteollisuuden päästöistä saadaan bioperäistä hiilidioksidia jatkojalostettavaksi.
Uudet laboratoriot vahvistavat LUTin roolia yhtenä alan johtavista tutkimusyhteisöistä Euroopassa.
Lappeenrannan P2X-tutkimusympäristön rakentamishanketta ovat rahoittaneet Business Finlandin hallinnoima EU:n elvytysrahasto, EKSP-säätiö, Fortum, UPM, Lappeenrannan Energia, Danfoss ja Vaisala.
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Suomi satsaa sähköpolttoaineisiin – LUT-yliopiston P2X-tutkimukselle miljoonarahoitus
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!