Sellunvalmistuksen sivuvirrasta erotettu ligniini sopii monenlaiseen loppukäyttöön. Kuva: Metsä Group.

Luvassa uudenlaisia ligniinituotteita – Metsä Group rakentaa koetehtaan Äänekoskelle

Metsä Group on tehnyt investointipäätöksen ligniininjalostuksen koetehtaasta, joka sijoittuu yhtiön Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen.

Koetehtaan rakennustyöt alkavat kesällä 2024, ja se valmistuu loppuvuonna 2025. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö Andritz.

Laitoksen kapasiteetiksi tulee kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Metsä Fibre ja Andritz kehittävät koetehtaassa tuotteen valmistusprosessia ja sen integrointia biotuotetehtaaseen sekä eri loppukäyttöjen edellyttämiä ominaisuuksia.

Hankkeen kumppanina toimii kemianjätti Dow, joka hyödyntää koetehtaan tuotetta rakentamissaan betonin ja kipsin biopohjaisissa tehonotkistimissa.

Sivuvirrat paremmin hyötykäyttöön

”Tavoitteemme on, että selluntuotannon sivuvirrat hyödynnetään tarkkaan ja että ne tuottavat mahdollisimman suurta lisäarvoa”, sanoo Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.

Andritz on kehittänyt konseptin ligniinin talteenottoon ja muokkaukseen osana sellutehtaiden sivuvirtojen hyödyntämisen kehitysohjelmaansa.

”Olemme innoissamme voidessamme testata tätä teknologiaa jatkuvatoimisesti Äänekosken biotuotetehtaalla”, sanoo Andritz Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen.

”Sen lisäksi, että löydämme uudelle ligniinituotteelle markkinoita, koetehtaan mittakaava antaa meille arvokkaita kokemuksia siitä, miten LigniOx-prosessi integroidaan biotuotetehtaaseen ja miten se skaalataan teolliseen mittaan.”

Metsä Group, Andritz ja Dow ovat jo aiemmin osoittaneet VTT:n koordinoimassa pilottihankkeessa, että jalostettu ligniini sopii fossiilipohjaisten kemikaalien korvaajaksi betonin valmistuksessa.

Äänekosken kolmas koetehdas

Ligniini on puun ainesosa, joka sitoo puukuidut toisiinsa.

Selluntuotannossa ligniini erotetaan kuiduista kemikaalikierron mustalipeään ja käytetään bioenergiana. Ligniiniä voidaan kuitenkin hyödyntää myös erilaisissa biokemikaaleissa ja -materiaaleissa.

Äänekosken tehdasalue on Metsä Groupin suurin. Biotuotetehtaan lisäksi siellä sijaitsevat yhtiön kartonki- ja viilutehtaat sekä Kuura-tekstiilikuidun ja Muoto-kuitutuotteen koetehtaat.

Lue myös:

Mikä ihmeen biotuotetehdas? Metsä Groupin suurinvestointi Äänekoskelle on lunastanut lupaukset – kaiken keskiössä kiertotalous

Metsä Groupin Kuura-tekstiilikuitu luokiteltiin hyvin vastuulliseksi – maailman muotitalot kiinnostuivat

Metsä Groupin tekstiilikuitu etenee Äänekosken koetehtaasta kohti kaupallista tuotantoa

Metsä Group suunnittelee ligniinin koelaitosta Äänekosken biotuotetehtaaseen

Niklas von Weymarn on tulkki tutkimuksen ja yritysmaailman välissä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia