Vuonna 2008 perustetun Touchpointin kehittämiä ja valmistamia työvaatteita käytetään monilla aloilla. Kuva: Touchpoint Oy.

Mekaaninen kierrätys toimii – poistotekstiilejä jalostavan Resterin kuitua hyödynnetään nyt uudessa työvaatemateriaalissa

Työvaatevalmistaja Touchpoint ja tekstiilijätteen jalostaja Rester ovat kehittäneet uuden työvaatemateriaalin, joka sisältää Resterin kierrätyskuitua.

Kuitu on prosessoitu elinkaarensa loppuun tulleista työvaatteista, mikä tarkoittaa uutta askelta kohti tekstiilien suljettua kiertoa.

Kierrätyskuitua uudesta ReTouch-nimisestä puuvillapolyesterikankaasta on reilut kymmenen prosenttia.

Poistotekstiiliä sisältävä kangas täyttää sekä kestävyydeltään että muilta ominaisuuksiltaan työvaatemateriaalin vaatimukset.

ReTouchin valmistuspäästöt ovat lähes kymmenen prosenttia pienemmät kuin kokonaan neitseellisistä raaka-aineista tehdyn kankaan.

Sopii myös teolliseen pesuun

Uutuuskankaan tuotekehitys käynnistyi vuonna 2021. Hankkeen tavoitteena on ollut todentaa, että mekaanisesti prosessoidut kierrätyskuidut sopivat työvaatemateriaaleihin.

”Me Touchpointillla olemme innoissamme siitä, että ReTouch-materiaali täyttää työvaatelaaduilta vaadittavat ominaisuudet ja soveltuu teolliseen pesuun”, kertoo Touchpointin toimitusjohtaja Noora Salonoja.

”Pitkäjänteinen tuotekehitys yhdessä eri toimijoiden kanssa on osoitus siitä, että poistotekstiilien keräämisellä, lajittelulla ja mekaanisesti kierrätetyillä kuidulla on arvoa tekstiilien kiertotalouden ekosysteemissä”, sanoo puolestaan johtaja Anna-Kaisa Huttunen Resteristä.

Kierrätyskuidun osuus kasvaa

Touchpointin ja Resterin seuraava tavoite on laajentaa kierrätyskuitujen käyttöä muissakin työvaatekangaslaaduissa ja asteittain kasvattaa kierrätyskuidun osuutta kankaissa.

ReTouch-kangasta on jo tuotekehitysvaiheessa testannut työvaatteiden vuokrauspalveluja tarjoava Lindström, joka on kiinnostunut ottamaan materiaalin valikoimiinsa.

Euroopassa syntyy vuosittain noin 7,5 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä, josta kerätään noin kolmasosa. Kuituna palautetaan uusiokäyttöön vain yksi prosentti. Tarve kestävämmälle toimintamallille on siis ilmeinen.

Aiheesta aiemmin:

Paimion poistotekstiilien jalostuslaitoksen molemmat kuidunavauslinjastot Resterin omistukseen

Tekstiilikierrättäjä Resterin rahoituskierros poiki uusia omistajia

Tekstiilipalkinto Lapuan Kankureille, kunniamaininta kierrätyspioneeri Resterille

Selluloosassa on Suomen tekstiilialan sauma

Pohjolan ensimmäinen tekstiilien kiertotalouslaitos käyntiin

Uusi laitos jalostaa tekstiilijätteen teollisuuden käyttöön


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia