Merikontteihin rakennettu laitos toimii VTT:n pilotointikeskuksessa Bioruukissa. Kuva: VTT.

Metsäteollisuuden päästöistä kierrätysmuovia – Espoossa avautui talteenotettua hiilidioksidia hyödyntävä pilottilaitos

VTT:n, LUT-yliopiston ja yritysten pilottilaitos jalostaa talteenotetusta hiilidioksidista yhdisteitä, jotka voivat korvata fossiilisia raaka-aineita esimerkiksi muovituotteissa ja kemikaaleissa.

Pilottilaitoksen poiki VTT:n ja LUT-yliopiston yhteinen Forest Cump -tutkimusprojekti.

Hankkeessa on selvitetty, kuinka metsäteollisuudesta ja esimerkiksi jätteenpoltosta syntyvä biopohjainen hiilidioksidi saadaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten polypropeeniksi ja polyeteeniksi.

”Suomella on valtava potentiaali olla yksi johtavista maista biopohjaisen hiilidioksidin hyötykäytössä”, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Juha Lehtonen.

Suomella valtava raaka-ainelähde

Suomessa syntyy noin 30 miljoonaa tonnia biopohjaista hiilidioksidia vuodessa.

”Mikäli se otettaisiin talteen ja muunnettaisiin tuotteiksi, voisi Suomesta tulla merkittävä hiilidioksidista ja vedystä valmistettujen polymeerien ja liikennepolttoaineiden tuottaja ja viejä”, Lehtonen arvioi.

Suomella on metsäteollisuuden ansiosta valtava bioperäisen hiilidioksidin lähde, jollaisia on Pohjoismaiden ulkopuolella harvassa.

Polypropeeni ja polyeteeni ovat yleisimmät arjessa käytettävät muovilaadut, joiden valmistukseen käytetään nykyään etupäässä fossiilisia raaka-aineita.

Yritysekosysteemi tehtaanpiipusta muovituotteisiin

Forest Cump -projektia toteutetaan osana Business Finlandin kestävää kehitystä tukevaa Veturi-ekosysteemiä, jonka yksi veturiyritys on Borealis.

Projekti on myös osa Borealiksen Spirit-ohjelmaa, joka edistää muoviteollisuuden vihreää siirtymää.

”Tämä on merkittävä kehitysprojekti tukemaan visiotamme, jossa teollisuuden hiilidioksidipäästöt voitaisiin ottaa talteen ja hyödyntää valmistamalla niistä pitkäikäisiä tai täysin kierrätettäviä muovituotteita, joihin hiili voidaan sitoa pitkäksi ajaksi”, sanoo Borealiksen Ismo Savallampi.

Hankkeen muut veturiyritykset ovat Neste ja ABB. Lisäksi mukana ovat Carbonreuse Finland, Essity, Fortum, Kemira, Kleener Power Solutions, Metsä Spring, Stora Enso ja Vantaan Energia.

Tutkittavana on koko ketju hiilidioksidin talteenotosta aina eteenin ja propeenin eli polyeteenin ja polypropeenin raaka-aineiden tuotantoon.

Tässä vaiheessa eteeni ja propeeni tuotetaan VTT:n Bioruukissa savukaasun hiilidioksidista. Jatkossa teknologia voidaan viedä esimerkiksi metsäteollisuuden tuotantolaitoksiin.

Aiheesta aiemmin:

Forest Cump aikoo tehdä metsäteollisuuden hiilipäästöistä muovia

Hiilidioksidi hyötykäyttöön

Suomalaisen Spirit-ohjelman missiona uusiutuva muovi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia