Vuoden 2021 Uusi puu -kilpailun on voittanut UPM Biomedicalsin haavasidos, joka on valmistettu nanosellusta.
FibDex-niminen sidos nopeuttaa haavan paranemista ja vähentää potilaan kokemaa kipua.
Kilpailun tulokset julkistettiin 29. huhtikuuta pre-PulPaper-verkkotapahtumassa. Haavasidos voitti myös kisan yhteydessä järjestetyn yleisöäänestyksen.
”FibDex-haavasidos nanosellusta on upea esimerkki suomalaisen pitkän tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnan tuotteesta, joka on maailmanluokassa uraauurtava”, perustelee voittoa Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö, joka oli mukana tuomaristossa.
Metsäyhtiö UPM tekee nanosellua Lappeenrannan tuotantolaitoksessaan. Raaka-aineena on koivu, joka on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä.
Nanosellulla on erittäin hyvä solu- ja kudosyhteensopivuus ja suuri vedenpidätyskyky, mikä tekee siitä erinomaisen materiaalin haavasidokseen.
Tulevaisuudessa nanosellu tarjoaa myös hyvän alustan erilaisilla solupohjaisille ratkaisuille, joita voidaan käyttää jalkojen diabeteshaavojen ja muiden kroonisten haavojen hoidossa.
Palkinnoille myös Koivu BioTech ja Sulapac
Toisen sijan kilpailussa vei Koivu BioTech -yhtiön luonnonmukainen makeuttaja Rasweet, joka on eristetty metsäteollisuuden sivuvirroista, tarkemmin koivun sisäkuoresta.
Tuoteinnovaatio syntyi yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa.
Pronssipalkinnon sai Sulapac Oy:n biomateriaali, jolla voidaan korvata perinteistä muovia esimerkiksi pilleissä ja kertakäyttöaterimissa sekä kosmetiikka- ja ruokapakkauksissa.
Aiheesta aiemmin: