Hannu Häkkinen on työskennellyt laskennallisen nanotieteen professorina Jyväskylän yliopiston kemian ja fysiikan laitoksissa sekä nanotiedekeskuksessa vuodesta 2007. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Nanotutkija Hannu Häkkiselle merkittävä ERC-rahoitus – yhdistää metallihiukkaset ja biomolekyylit syöpäaseeksi

Jyväskylän yliopiston laskennallisen nanotieteen professori Hannu Häkkinen on saanut merkittävän ERC Advanced Grant -rahoituksen.

Hannu Häkkisen ryhmä kehittää 2,5 miljoonan euron rahoituksella uusia laskennallisia menetelmiä, joilla selvitetään metallinanopartikkelien ja biomolekyylien välisiä vuorovaikutuksia.

Menetelmiä tarvitaan tutkimuksissa, joissa rakennetaan nanolääketieteellistä diagnostiikkaa ja hoitoja.

Euroopan tutkimusneuvosto ERC myöntää Advanced Grant -rahoitusta erityisen ansioituneille tutkijoille, jotka tavoittelevat uusia tieteen läpimurtoja.

Häkkisen saama rahoitus on viisivuotinen.

Apuna koneoppiminen

Hannu Häkkisen Dynamic Nanocluster – Biomolecule Interfaces -projekti paneutuu vain muutaman nanometrin kokoisiin hiukkasiin, joiden atomirakenne tunnetaan kokeellisista tutkimuksista.

Supertietokoneita hyödyntävillä laskentamenetelmillä voidaan tutkia vaikkapa partikkelien elektronirakenteen ominaisuuksia.

Dna:ta, proteiineja ja muita biomolekyyleja taas mallinnetaan esimerkiksi molekyylidynamiikan keinoin.

Hyvin erilaisten systeemien tutkiminen onnistuu Häkkisen mukaan yhdistämällä aiemmin tunnettuihin simulointimenetelmiin koneoppiminen.

Uusin asein syövän kimppuun

Metallinanohiukkasia voidaan käyttää muun muassa syövän fotodynaamisessa terapiassa.

Hoidossa partikkeli ”imee” energiaa siihen kohdistettavasta säteilystä ja tuhoaa syöpäsolun joko kuumentamalla sitä tai aiheuttamalla sen pinnalla kemiallisia reaktioita.

Nanopartikkeleita voidaan hyödyntää myös syöpälääkkeen kantajina, jotka kuljettavat lääkemolekyylit oikeaan kohteeseen elimistössä.

Sovelluksista on saatu lupaavia tuloksia alustavissa mallinnuksissa ja laboratorio-oloissa, mutta Häkkisen ERC-hanke tuo kaivattua lisätietoa metallipartikkelien ja biomolekyylien yhteistoiminnasta biologisessa ympäristössä.

Lue myös:

Kultahiukkasista biosensoreita – suomalaistutkijoiden työkaluna Euroopan tehokkain tietokone

Metallisille nanoklustereille riittää sovelluksia katalyysista biolääketieteeseen

Nanoklusterien pintakemia ohjaa uusien toiminnallisten materiaalien kasvua

Kultahiukkaset auttavat lääkkeen syöpäsoluun entistä tehokkaammin

Koneoppiminen ennustaa nanohiukkasten rakennetta


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia