Nenään suihkautettava koronamaski tarjoaa tehoaseen myös tulevia pandemioita vastaan

Nenäsumutteena toteutettava koronatartunnan estomenetelmä etenee. Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä tehomolekyyli on esitelty Nature Communications -lehdessä ja valmiina ihmiskokeisiin.

Professori Kalle Sakselan laboratoriossa keksitty, biologiseksi koronamaskiksi kutsuttu molekyyli toimii paremmin kuin perinteiset ulkoiset kasvomaskit: kun sitä suihkutetaan nenän limakalvoille, se estää erinomaisesti kaikkien tunnettujen virusmuunnosten aiheuttaman taudin.

Helsinkiläistutkijoiden mukaan molekyyli voi olla ratkaiseva ase varauduttaessa tuleviin pandemioihin, sillä se voi ehkäistä sekä viruksen tarttumisen että sen leviämisen.

TriSb92-niminen molekyyli, josta tutkijat raportoivat ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2022, on jo osoittanut toimivuutensa koe-eläimillä.

Lamaannuttaa piikkiproteiinin

Molekyyli tunnistaa koronaviruksen piikkiproteiinin kohdan, joka on yhteinen viruksen nykyisille muunnoksille, ja torppaa sen toiminnan.

”Nenään annosteltuna TriSb92-molekyyli estää erittäin tehokkaasti infektion, ja soluviljelmissä tehdyt kokeet osoittavat sen kattavan myös aivan viimeisimmät virusmuunnokset”, kertoo tutkijatohtori Anna Mäkelä, tiedelehti Nature Communicationsin julkaiseman artikkelin pääkirjoittaja.

Koronaviruksen uusimmat muunnokset ovat nimeltään XBB, BF.7 ja BQ.1.1.

Eläinkokeet ovat myös osoittaneet, että toisin kuin kasvosuojat, molekyyli voi nenään sumutettuna estää tartunnan jopa muutaman tunnin altistumisen jälkeen. Lisäksi molekyyli säilyy täysin toimintakykyisenä huoneenlämmössä vähintään puolitoista vuotta.

Ennen kuin valmis tuote tulee apteekin hyllyyn on toki käytävänä vielä pitkä tie. Molekyylia on testattava myös ihmisillä.

”Jos nenäsumute saadaan kaupallistettua, se voisi tarkoittaa menestyvän suomalaisyrityksen syntyä”, Mäkelä kuitenkin ennakoi.

Kalle Saksela on ollut mukana kehittämässä myös nenäsuihkeena annettavaa koronarokotetta, jonka ympärille on jo perustettu Rokote Laboratories Finland Oy -niminen yritys.

Ensiapu tuleviin hätätilanteisiin

Nykyisen pandemian pahin vaihe on ainakin toistaiseksi ohitettu, mutta nenään annosteltava suoja voi vielä osoittautua hyvinkin tarpeelliseksi, vaikka se ei rokotetta korvaakaan.

”Uusimmat virusmuunnokset väistävät tehokkaasti sekä rokotteiden että sairastetun taudin aikaansaamaa vastustuskykyä, ja tällä hetkellä rokotteet eivät enää juurikaan estä tartuntoja”, Mäkelä perustelee.

Lisäksi molekyyli voi suojata vakavalta tautimuodolta niitä ihmisiä, jotka eivät saa rokotteista riittävää immuniteettia.

Seuraavan, kokonaan uuden koronapandemian aiheuttaa luultavasti jokin nykyisen viruksen lähisukulainen. Tutkijoiden mukaan molekyyli tepsii todennäköisesti myös siihen.

”Koska koronaviruksen piikkiproteiinin kohta, johon TriSb92-molekyyli vaikuttaa, on säilynyt lähes muuttumattomana kaikissa tähän mennessä ilmaantuneissa virusmuunnoksissa, voidaan olettaa sen olevan tehokas myös tulevaisuuden Sars-cov-2-muunnoksia vastaan”, Mäkelä sanoo.

”Helposti ja edullisesti tuotettava TriSb92-molekyyli voisi olla hyvinkin tärkeä ensiapuratkaisu tällaisen uuden pandemian hillitsemiseksi rokotteiden kehitystä, tuotantoa ja jakelua odotettaessa.”

Sopii myös influenssan kampittajaksi

Tutkimuksessa käytettyä, Suomessa kehitettyä sherpabody- eli sitojaproteiiniteknologiaa ei alun perin suunniteltu viruslääkkeeksi.

Teknologia on kuitenkin toiminut tarkoituksessa niin hyvin, että se on tutkijoiden mukaan sovellettavissa myös monien muiden virustautien, kuten influenssan torjuntaan.

”Se tarjoaa mahdollisuuden moniin muihinkin uusiin avauksiin, jotka perustuvat potilaissa olevien sairaiden solujen tai taudinaiheuttajien tarkkaan tunnistamiseen.”

Päivi Ikonen

(Kuvituskuva Pixabay) Nenään sumutettu molekyyli rakentaa täsmäesteen koronaviruksen piikkiproteiinille. Sumute voisi toimia ensiapuna, kun seuraava pandemia hyökkää eikä rokotteita siihen vielä ole.

Aiheesta aiemmin:

Nenäsumutteesta syntymässä biologinen koronamaski

Lue myös:

Nenäsuihkerokote viivästyy – haussa suoja myös uusilta koronavarianteilta

Kotimainen koronarokote tulossa – viritetty variantteja vastaan

Suomalainen koronan nenäsuihkerokote etenee lupaavasti

Kotimainen koronarokote sai ison rahoituksen ihmiskokeisiin

Suomalainen koronarokote etenee – akatemialta lisärahoitus

Koronan kukistamisessa ratkaiseva rasti on rokote


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia