Nenäsuihkerokote viivästyy – haussa suoja myös uusilta koronavarianteilta

Kotimaisen koronarokotteen valmistuminen siirtyy eteenpäin.

Syynä on, että rokotetta rakentava Rokote Laboratories Finland Oy on päättänyt päivittää tuotteensa tehoamaan paremmin myös uusiin virusmuunnoksiin.

Tämä viivästyttää rokotekehitystä niin, että ensimmäisen vaiheen kliiniset tutkimukset eli ihmiskokeet tehdään vasta vuonna 2023. Alun perin tutkimukset piti toteuttaa tänä vuonna.

Yhtiön päätöksen taustalla ovat parhaillaan voimakkaasti leviävät uudet omikronvariantit.

Eläinkokeiden perusteella suomalaisrokote tepsii yleisimpiin koronamuunnoksiin, myös ensimmäiseen omikronmuotoon, joka on saanut nimen BA.1. Rokote ei kuitenkaan suojaa BA.4- eikä BA.5-variantilta.

Niihin eivät luultavimmin tehoa myöskään muissa maissa kehitetyt valmisteet.

”Arvelemme, että nyt kehitteillä olevat omikron BA.1 -varianttiin pohjautuvat rokotteet tulevat jo markkinoille päästessään olemaan epidemiologiseen tilanteeseen nähden vanhentuneita”, sanovat yhtiön perustajat, professorit Kalle Saksela ja Seppo Ylä-Herttuala.

”Vaikka kliinisten tutkimustemme siirtyminen on harmillista, katsomme välttämättömäksi, että rokotteemme on markkinoille tullessaan varianttikattavuudeltaan mahdollisimman ajantasainen.”

Uuden sukupolven rokote eroaa nykyisistä myös siinä, että se annostellaan nenäsumutteena eikä pistoksena lihakseen.

Päämääränä rokotteen laaja-alaisuus

Toimitusjohtaja Tuija Keinosen mukaan rokotteen päivitysurakka vie arviolta puoli vuotta.

Ainakin sen verran lykkääntyy siis myös rokotteen tulo markkinoille. Aiemmin tähtäin oli parhaimmillaan vuodessa 2023.

Päivityspäätös tehtiin ”kreivin aikaan”, Keinonen sanoo.

”Vaikka viive harmittaa, valoisa puoli on, että kykenimme tekemään päätöksen nyt emmekä tilanteessa, jossa kliiniset tutkimukset rokotteella olisi jo tehty.”

Tavoitteena uudessa tilanteessa on vasteeltaan mahdollisimman laaja-alainen tuote, joka tepsii koko koronamuunnosten kirjoon, ei pelkästään tuoreimpiin omikronvariantteihin.

Toiveissa on, että rokote antaa suojaa myös sellaisilta muunnoksilta, jotka eivät vielä ole syntyneetkään.

”Kaikki riippuu tietysti siitä, kuinka virus jatkossa käyttäytyy. Tulevaisuuden varianteista ei toki tiedetä, mutta laaja-alainen rokote voi ehkä toimia myös niitä vastaan”, Keinonen sanoo.

”Syksy voi taas tuoda tullessaan jotain uutta. Vaikka olisi jo sairastanut koronataudin, ei ole turvassa uuden muunnoksen aiheuttamalta tartunnalta. Kilpajuoksua tässä käydään.”

Toimitusjohtaja muistuttaa, että jo markkinoilla olevat ja lähiaikoina valmistuvat rokotteet on kehitetty suhteellisen kauan sitten.

”Sen jälkeen on tullut paljon uutta tutkimustietoa, jota me olemme kyenneet hyödyntämään.”

Erityisen kiinnostavia ovat tietyt viimeaikaiset tutkimustulokset. Ne viittaavat siihen, että uusin omikronvariantti tunkeutuu elimistöön ensisijaisesti nenän limakalvojen kautta, kun sen edeltäjät käyttivät reittinään alempia hengitysteitä.

”Siksi olisi hyvä saada vastustuskykyä nimenomaan nenään, jonne meidän rokotteemme on kohdennettu.”

Tähtäimessä myös suojan pidentäminen

Suomalaisyrityksen toinen tavoite on rokotteen tehon pitkä säilyminen. Siinäkin on avuksi valmisteen laaja-alaisuus ja toimivuus isoa varianttijoukkoa vastaan.

Myös nykyiset rokotteet antavat melko pitkäkestoisen suojan vakavalta tautimuodolta, mutta niiden tartuntojen ehkäisykyky hiipuu nopeasti.

Kotimaisilla rokotekehittäjillä on toive myös tartuntojen estämisestä.

Eläinkokeet yhtiön alkuperäisellä rokotekandidaatilla on tehty, ja niiden tuloksia voidaan hyödyntää jatkossakin. Uusiakin kokeita on silti edessä.

”Ensimmäisen vaiheen kliiniset tutkimukset pyrimme tekemään ensi kesänä. Aikataulu täsmentyy myöhemmin”, Keinonen kertoo.

Kansalaiset ovat olleet kotimaisesta rokotteesta kiinnostuneita koko ajan. Yritykseen tulee jatkuvasti kyselyjä työn etenemisestä. Monet ovat tarjoutuneet tutkimusten koehenkilöiksi.

”Vielä emme kuitenkaan voi ketään rekrytoida vaan vasta sen jälkeen, kun olemme saaneet tutkimusluvan.”

Ensimmäiseen ihmiskokeeseen tarvitaan noin 120 henkeä, toisen vaiheen tutkimukseen useita satoja. Yhtiö pyrkii käynnistämään kakkosvaiheen kokeet heti, kun ensimmäisestä on saatu tulokset.

Sen jälkeen on toteutettava vielä laajimmat eli kolmannen vaiheen tutkimukset, jotka edellyttävät tuhansia osallistujia.

Yliopistollisen tutkimuksen pohjalta

Rokote Laboratoriesin tuote hyödyntää Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmän Itä-Suomen yliopistossa pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, jota on kokeiltu jo useissa potilastutkimuksissa sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien geenihoitoon.

Rokotteen perustana on myös Helsingin yliopiston monivuotinen tutkimus, jota on Kalle Sakselan lisäksi tehnyt professori Kari Alitalo ryhmineen.

Molemmat yliopistot ovat yrityksen osaomistajia.

Yhtiö sai kesällä 2021 kehitystyöhönsä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen Ferring Ventures SA:lta, Jenny ja Antti Wihurin rahastolta, Suomen Kulttuurirahastolta ja Business Finlandilta.

Rokote Laboratories on kaavaillut tuotettaan ensisijaisesti tehosterokotteeksi. Se voi kuitenkin toimia myös ensirokotteena.

Päivi Ikonen

(Kuva Adobe Stock) Kajoamaton, nenään suihkautettava suomalaisrokote on herättänyt laajaa kiinnostusta, mutta sen markkinoille tuloa joudutaan vielä odottamaan.  

Aiheesta aiemmin:

Kotimainen koronarokote tulossa – viritetty variantteja vastaan

Kotimainen koronarokote sai ison rahoituksen ihmiskokeisiin

Suomalainen koronarokote etenee – akatemialta lisärahoitus


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia