Puutiaisaivokuumeen tapausmäärät kasvussa – kansallinen rokotusohjelma laajenee uusille alueille

THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin jo syyskuun 2023 loppuun mennessä 160 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on 37 enemmän kuin koko edellisvuonna. Kansalaisten rokottamista on siksi päätetty laajentaa.

Vuonna 2022 rekisteriin kertyi kaikkiaan 123 puutiaisaivotulehdus- eli puutiaisaivokuumetapausta. Vuonna 2021 tapauksia oli 148 mutta sitä aiempina vuosina alle 100.

Puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on korkein rannikkoseutujen kunnissa Kustavissa ja Paraisilla sekä Ahvenanmaalla. Alueiden korkea tautiriski on tunnettu pitkään.

”Suurin osa tartunnoista on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa”, kertoo tutkija Henna Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä.

”Rokotussuojasta on tärkeää huolehtia erityisesti silloin, jos asuu alueella, joka kuuluu kansallisen rokotusohjelman piiriin.”

Viruksen aiheuttamaa aivokuumetta levittävät puutiaiset, joita kutsutaan yleisesti myös punkeiksi.

Rokotusohjelmaan myös Helsingin Karhusaari

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna uusille alueille.

Mukaan tulevat Tohmajärven kunta, Lappeenrannan Kuusimäki-Lavolan postinumeroalue, Raaseporin Bromarvin postinumeroalue sekä Helsingin Karhusaari.

Lisäksi Kemin rokotusohjelman alue kattaa vastedes myös Takajärvi-Haukkarin, Pikku Berliini-Hepolan, Veitsiluodon, Ajoksen ja Peurasaaren  postinumeroalueet.

TBE-rokotuksia jatketaan entiseen tapaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Kustavissa, Espoon suvisaaristossa, Sipoon saaristossa ja Kotkan saaristossa.

Rokotukset jatkuvat myös Lohjalla Ojamon, Lylyisen/Hormajärven, Vohloisen/Virkkalan ja Kirkniemen sekä Kirkkonummella Luoman ja Masalan postinumeroalueilla, samoin Lappeenrannan Sammonlahdessa.

Pohjoisessa rokotusohjelmaan kuuluvat edelleen Kemin eteläiset kaupunginosat ja Simo sekä Preiskarin saari Raahen edustalla.

Sekä vakituisille että loma-asukkaille

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat.

Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.

Perusrokotussarja  on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

THL muistuttaa, että TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, ei muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta.

Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Kaikkia punkkien levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla mahdollisimman hyvin niiden puremilta.

(Kuva Pexels) TBE-rokote antaa hyvän suojan punkkien välittämältä puutiaisaivokuumeelta. Kuvituskuva.

Lue myös:

Åbo Akademin tutkijat torjuvat vektorivälitteisiä tauteja – kasviyhdiste karkottaa puutiaiset ja malariahyttyset

Reagenalta uusia testejä punkkitautien diagnostiikkaan

Punkkitestin kehittäjästä Vuoden nuori tutkijayrittäjä


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 31.3.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia