Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävät sairastuvat muita harvemmin ihosyöpään

Ihmisillä, jotka käyttävät säännöllisesti D-vitamiinivalmistetta, ilmenee melanoomaa vähemmän kuin niillä, jotka eivät käytä D-vitamiinia.

Havainto tehtiin Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteistutkimuksessa, jonka tulokset on julkaistu Melanoma Research -lehdessä.

Myös ihotautilääkärien tekemän riskiarvion mukaan D-vitamiinia syövien ihosyöpäriski oli merkittävästi matalampi kuin muilla.

Lääkärit perustivat arvionsa potilaiden ihon, sairaushistorian ja taustatietojen perusteelliseen tutkimiseen. Selvitysten jälkeen he jakoivat potilaat lievän, keskivahvan ja korkean riskin luokkaan.

Tutkimukseen osallistui lähes 500 henkeä, joilla oli todettu kohonnut riski sairastua ihosyöpään.

Aiempi näkökulma tuottanut ristiriitaisia tuloksia

D-vitamiinilla on keskeinen tehtävä ihmisen elimistön normaalissa toiminnassa, mutta sillä voi olla merkitystä myös monissa sairauksissa.

Kun D-vitamiinin ja ihosyöpien välistä yhteyttä on tutkittu, tutkijat ovat enimmäkseen mitanneet vitamiinin aineenvaihduntatuotteen kalsidiolin pitoisuutta veressä.

Tulokset ovat olleet vaihtelevia. Kehon kalsidiolipitoisuus on liitetty sekä keskimääräistä hieman suurempaan että pienempään riskiin sairastua eri ihosyöpiin.

Ristiriitaisuuksia voi Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden mukaan osin selittää se, ettei veren kalsidiolin mittauksilla saada tietoa D-vitamiinin aineenvaihdunnasta ihossa. Ihossa itsessään ilmentyvät entsyymit voivat tuottaa tai inaktivoida biologisesti aktiivisia D-vitamiinin aineenvaihduntatuotteita.

Oikean annostuksen koko vielä epävarma

Joissakin muissakin viimeaikaisissa tutkimuksissa on kuitenkin saatu viitteitä D-vitamiinin hyödyistä melanooman osalta. Vitamiinilla on todettu yhteys muun muassa rauhallisemmin käyttäytyvään syöpätyyppiin. Nämä tulokset tukevat tuoreita itäsuomalaislöydöksiä.

Avoimeksi jää tutkijoiden mukaan vielä se, mikä D-vitamiinin tarkan annoksen pitäisi olla, jotta sillä olisi hyödyllisiä vaikutuksia.

”Tässä on toistaiseksi tukeuduttava kansallisiin suosituksiin D-vitamiinin annoksesta suomalaisessa väestössä”, sanoo tutkimusta johtanut professori Ilkka Harvima.

Terveellä aikuisella D-vitamiinin päiväsaantisuositus on 10 mikrogrammaa, yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa.

Vitamiinia saa etenkin kalasta, maidosta ja kananmunista. Lisäksi sitä muodostuu iholla auringon vaikutuksesta. D-vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaan talvisaikaan, jolloin aurinko ei juuri paista.

(Kuva Scantockphoto) Suun kautta otettavalla D-vitamiinivalmisteella näyttää säännöllisesti käytettynä olevan melanoomaa ehkäisevä vaikutus.

Lue myös:

D-vitamiinilisä näyttää lievittävän masennusoireita

Odottavan äidin D-vitamiinivaje lisää jälkeläisen autismiriskiä

Raskausajan D-vitamiinivaje nostaa lapsen adhd-riskiä

Diabetes voi altistaa D-vitamiinin puutokselle


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia