Saksalaistutkimus: suomalaislaite poistaa koronan huoneilmasta

Huonetilan ilman koronaviruspitoisuuden voi ilmanpuhdistimen avulla painaa liki nollaan.

Asian osoitti saksalainen tutkimus- ja sertifiointiorganisaatio TÜV SÜD, joka hyödynsi tutkimuksessaan suomalaisen UniqAir Oy:n puhdistuslaitteita.

TÜV:n aerosolifyysikot kartoittivat suomalaispuhdistinten kyvyn ilman aerosoli- ja viruspitoisuuden laimentamisessa simulaatiolla, joka tehtiin supertietokoneella.

Viruksen leviämistä uloshengityksen mukana simuloitiin asiakastilassa, jonka palvelutiskille jonottavista ihmisistä ensimmäinen oli tartuttava koronankantaja.

Ilman virus- ja aerosolipitoisuus tilassa oli tällöin 18,8 prosenttia.

Kun huoneeseen tuotiin ilmanpuhdistin, pitoisuus putosi noin 0,5 prosenttiin. Pitoisuus pieneni entisestään, kun tilaan lisättiin vielä toinen puhdistin.

Tutkimus tehtiin maaliskuussa 2021.

Ilman kierrättämisen tapa ratkaisee

Käytännössä kaikkien markkinoilla olevien suodattimien hiukkassuodatusteho on TÜV:n mukaan hepa-luokituksen edellyttämällä tasolla. Se merkitsee, että suodattimiin jää noin 99,99 prosenttia epäpuhtauksista.

Luku ei kuitenkaan kerro sitä, kuinka viruspitoisuus koko huonetilassa laimenee, sillä siihen vaikuttavat ilmanpuhdistimen teknologia ja ilman virtaussuunta.

UniqAirin toimitusjohtajan Panu Riikosen mukaan saksalaislaitos ehdotti suomalaisfirmalle tutkimuksen tekoa, koska myös Saksassa etsitään uusia virustorjuntaratkaisuja.

”Tutkijoilla oli olettama, että ilmankierrätystapa on ratkaiseva viruksen poistamisessa. Tämän oletuksen tutkimus myös vahvisti”, Riikonen sanoo.

UniqAirin laitteet huuhtelevat huoneen ilmatilaa kaikkiin suuntiin. Epäpuhdas ilma imetään laitteen yläosasta, ja puhdas ilma palautetaan alaosasta.

”Tämä erottaa meidät muista markkinoilla olevista toimijoista”, Riikonen sanoo.

Hänen mukaansa tuoreet tutkimustulokset antavat aihetta pohtia, ovatko erilaisten ravintola- ja muiden palvelutilojen koronasulut välttämättä tarpeen.

”Tiloista olisi mahdollista tutkitun tiedon todentamana tehdä erittäin turvallisia”, hän uskoo.

Teknologia syntyi Puolustusvoimien tarpeisiin

UniqAir valmistaa ilman puhdistusteknologiaa, joka kehitettiin alun perin Puolustusvoimien käyttöön kaasumaisten epäpuhtauksien poistamiseen.

Laitteiden teho todettiin hiljattain myös Ilmatieteen laitoksen kumppaneineen toteuttamassa monitieteisessä tutkimuksessa aidossa ravintolaympäristössä.

TÜV SÜD on maailman arvostetuimpiin kuuluva puolueeton auditointi- ja sertifiointiorganisaatio. Se toimii erityisesti terveyteen, hygieniaan ja turvallisuuteen liittyvillä sovellusalueilla.

(Kuva UniqAir) Saksalaissimulaatiossa palvelutiskille jonotti useita ihmisiä, joista yksi oli tartuttava koronapotilas.

Aiheesta aiemmin:

Ilmanvaihto on tärkeä ase koronatorjunnassa

Tehostettu ilmanvaihto voi ehkäistä koronatartuntoja

Oikein tehty ilmanvaihto suojelee koronahoitajia

Yskivä robotti mallintaa viruksen kulkua ilmassa

VTT, THL ja Tampereen yliopisto tutkivat koronan ilmavälitteisyyttä

Korona leviää myös ilmateitse – milloin näyttö riittää WHO:lle?

Koronavirus säilyy ilmassa luultua pidempään

Suomalaistutkijat selvittävät koronan leviämistä ilmassa

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia