Lappeenrantaan nouseva soleiiniproteiinia tuottava tehdas näyttää havainnekuvassa tältä. Kuva: Solar Foods.

Solar Foods suunnittelee uutta suurtehdastaan Lappeenrantaan – kapasiteetti satakertaistuu

Ruokateknologiayritys Solar Foods valmistelee investointia ensimmäisestä teollisen mitan tuotantolaitoksestaan Lappeenrantaan.

Solar Food aikoo tehdä investointipäätöksen Lappeenrannan Selkäharjulle kaavailtavasta laitoksesta vuonna 2026.

Tehtaan on määrä valmistaa mikrobiproteiini Soleinia, jonka tuottamiseen ei tarvita peltopinta-alaa.

Ilmakehän hiilidioksidilla ruokittavien mikrobien bioreaktoreissa tuottama proteiini syntyy siten missä tahansa maaperästä, ilmasta ja ilmastosta riippumatta.

Bioreaktorit pyörivät aurinko- tai muulla uusiutuvalla sähköllä.

Lappeenrannan valttina sähkönsiirtoverkko

Lappeenrannan kaupunginjohtajan Tuomo Sallisen mukaan Solar Foodsin kaltaisilla hankkeilla on suuri vaikutus koko Suomen elinvoimaan. Ne edistävät myös kansallisia puhtaan siirtymän tavoitteita.

”Solar Foodsin valmistelema iso investointi Lappeenrantaan on tietysti kaupunginkin kannalta tärkeä ja rohkaiseva asia”, Sallinen sanoo tiedotteessa.

Eri vaihtoehdoista Selkäharju tarjosi Solar Foodsille parhaat edellytykset nopealle toiminnalle.

”Yksi keskeisimmistä Lappeenrannan valttikorteista on Lappeenrannan Energia -konsernin rakenteilla oleva sähkönsiirtoverkko Ylikkälästä Simolantielle”, sanoo Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

”Lisäksi tehtaan tuotantoprosessissa syntyvää ylijäämälämpöä on mahdollista hyödyntää kaupungin kaukolämpöverkossa.”

Tuotanto vauhtiin vuonna 2028

Sähkönsiirtokapasiteetin lisäys on hyödyksi laajemmaltikin kuin ainoastaan Solar Foodsille.

”Uusi 110 kilovoltin liittymisjohtomme mahdollistaa yhteiskunnan sähköistymistä koko Lappeenrannan alueella”, Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Arto Nikkanen.

Solar Foodsin Lappeenrannan-tehdas on määrä rakentaa kolmessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen tuotanto käynnistyisi vuonna 2028.

Yhtiön ensimmäinen, vuonna 2018 käynnistynyt pilottikoon laitos toimi Espoossa. Nykyinen demonstraatiolaitos pyörähti käyntiin Vantaalla vuonna 2024.

Vantaan Factory 01 -nimisen tehtaan täysi kapasiteetti on pilottilaitokseen verrattuna satakertainen eli noin 160 tonnia vuodessa.

Lappeenrannan Factory 02 -tehdas merkitsisi proteiinijauheen tuotannon uutta satakertaistumista.

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Fazer kehitti uudenlaisia proteiinivälipaloja – Taste the Future -tuotteita ryydittää Solar Foodsin soleiinijauhe

Solar Foodsin ”ilmaproteiini” valloittaa uutta mannerta – aloitti New Yorkin huippuravintolasta

Proteiinivalmistaja Solar Foods lähdössä pörssiin – päämääränä globaalit markkinat

Ilmasta kaapattu soleiiniproteiini löysi tiensä Fazerin suklaaseen – myynti käyntiin Singaporessa

Ilmasta syntyvä suomalaisproteiini maistuu nyt singaporelaisessa suklaajäätelössä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia