Olmsted-ravintolan porkkanakrepit on höystetty ravinteikkaalla Solein-proteiinijauheella. Kuvat: Solar Foods.

Solar Foodsin ”ilmaproteiini” valloittaa uutta mannerta – aloitti New Yorkin huippuravintolasta

Suomalainen Solein-proteiini on tehnyt debyyttinsä Yhdysvalloissa. USA on maailman toinen maa, jossa uusi proteiini on tullut kaupallisesti saataville. 

Solar Foodsin valmistama proteiinijauhe syntyy kaappaamalla raaka-aineet eli hiilidioksidi, vety ja happi suoraan ilmasta.

Niillä ja pienellä määrällä ravinteita kasvatetaan yksisoluisia mikrobeja bioreaktoreissa. Lopputuloksena syntyvää jauhetta voidaan hyödyntää monenlaisissa elintarvikkeissa.

Ensimmäinen maa, joka myönsi soleiinijauheelle uuselintarvikeluvan, oli Singapore.

Ilmasta kaapattu soleiiniproteiini löysi tiensä Fazerin suklaaseen – myynti käyntiin Singaporessa

Ilmasta syntyvä proteiini maistuu nyt singaporelaisessa suklaajäätelössä

Yhdysvalloissa suomalaisyhtiö saavutti Gras-statuksen (Generally regognised as safe) syyskuussa 2024.

”Yhdysvaltoihin tulo on valtava virstanpylväs Soleinille”, sanoo Solar Foodsin kaupallinen johtaja Juan Manuel Benitez-Garcia.

”Yhdysvallat on yksi maailman suurimmista proteiinia kuluttavista markkinoista, ja siellä on erittäin monipuolinen ruokakulttuuri ja kuluttajapohja.”

Kurpitsarenkaista suklaamousseen

Uudella mantereella ”ilmaproteiini” rantautui ensimmäiseksi newyorkilaiseen huippuravintolaan, keittiömestari Greg Baxtromin luotsaamaan Olmstediin.

Marraskuun loppuun asti voimassa olevassa menyyssä Baxtrom korvaa maidon, voin ja munankeltuaisen Soleinilla neljässä suositussa klassikkoannoksessaan.

Kurpitsarenkaat saavat viimeisen silauksensa soleiinijauheesta.

 

Soleiinia lisättiin leivitettyihin kurpitsarenkaisiin, porkkanakreppeihin, ruusukaalipastaan ja vanhan ajan suklaamousseen.

”Kestävyys on aina ollut Olmstedin ydinarvo”, Baxtrom kertoo tiedotteessa.

Ruusukaalipasta kypsyy Olmstedin keittiössä.

 

Ravintolalla on muun muassa oma kompostointiohjelma, ja esimerkiksi lihasta keittiössä hyödynnetään myös aliarvostetuimmat osat.

”Kun Solar Foods lähestyi yhteistyöehdotuksella, olimme innoissamme. Missiomme ovat hyvin linjassa, sillä katsomme molemmat ruuan tulevaisuuteen.”

Erittäin miedonmakuinen proteiinijauhe sopii hyvin myös suklaamoussen ainesosaksi.

 

Vantaalta maailmalle

Solar Foods on VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimuksesta alkunsa saanut elintarviketeknologian yritys.

Yhtiön ensimmäinen tuotantolaitos aloitti toimintansa huhtikuussa 2024 Vantaalla.

Solar Foodsin tehdas käyntiin – ilmasta valmistettavaa proteiinia voi tulevaisuudessa löytyä monen lautaselta

Solar Foods voitti kansainvälisen sarjan Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Deep Space Food Challenge -kilpailussa, jossa etsittiin keinoja tuottaa ruokaa avaruudessa.

Solar Foods etenee Nasan kilpailussa – suomalaista yksisoluproteiinia voidaan tulevaisuudessa syödä avaruudessa

Syyskuussa 2024 yhtiö listautui pörssiin, mikä mahdollistaa liiketoiminnan kasvattamisen maailmanlaajuisesti.

Uuselintarvike- ja myyntiluvat EU:lta, Britannialta ja Japanilta Solar Foods uskoo saavansa vuoden 2025 aikana.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia