Suomalainen Solein-proteiini on tehnyt debyyttinsä Yhdysvalloissa. USA on maailman toinen maa, jossa uusi proteiini on tullut kaupallisesti saataville.
Solar Foodsin valmistama proteiinijauhe syntyy kaappaamalla raaka-aineet eli hiilidioksidi, vety ja happi suoraan ilmasta.
Niillä ja pienellä määrällä ravinteita kasvatetaan yksisoluisia mikrobeja bioreaktoreissa. Lopputuloksena syntyvää jauhetta voidaan hyödyntää monenlaisissa elintarvikkeissa.
Ensimmäinen maa, joka myönsi soleiinijauheelle uuselintarvikeluvan, oli Singapore.
Ilmasta kaapattu soleiiniproteiini löysi tiensä Fazerin suklaaseen – myynti käyntiin Singaporessa
Ilmasta syntyvä proteiini maistuu nyt singaporelaisessa suklaajäätelössä
Yhdysvalloissa suomalaisyhtiö saavutti Gras-statuksen (Generally regognised as safe) syyskuussa 2024.
”Yhdysvaltoihin tulo on valtava virstanpylväs Soleinille”, sanoo Solar Foodsin kaupallinen johtaja Juan Manuel Benitez-Garcia.
”Yhdysvallat on yksi maailman suurimmista proteiinia kuluttavista markkinoista, ja siellä on erittäin monipuolinen ruokakulttuuri ja kuluttajapohja.”
Kurpitsarenkaista suklaamousseen
Uudella mantereella ”ilmaproteiini” rantautui ensimmäiseksi newyorkilaiseen huippuravintolaan, keittiömestari Greg Baxtromin luotsaamaan Olmstediin.
Marraskuun loppuun asti voimassa olevassa menyyssä Baxtrom korvaa maidon, voin ja munankeltuaisen Soleinilla neljässä suositussa klassikkoannoksessaan.
Soleiinia lisättiin leivitettyihin kurpitsarenkaisiin, porkkanakreppeihin, ruusukaalipastaan ja vanhan ajan suklaamousseen.
”Kestävyys on aina ollut Olmstedin ydinarvo”, Baxtrom kertoo tiedotteessa.
Ravintolalla on muun muassa oma kompostointiohjelma, ja esimerkiksi lihasta keittiössä hyödynnetään myös aliarvostetuimmat osat.
”Kun Solar Foods lähestyi yhteistyöehdotuksella, olimme innoissamme. Missiomme ovat hyvin linjassa, sillä katsomme molemmat ruuan tulevaisuuteen.”
Vantaalta maailmalle
Solar Foods on VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimuksesta alkunsa saanut elintarviketeknologian yritys.
Yhtiön ensimmäinen tuotantolaitos aloitti toimintansa huhtikuussa 2024 Vantaalla.
Solar Foods voitti kansainvälisen sarjan Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Deep Space Food Challenge -kilpailussa, jossa etsittiin keinoja tuottaa ruokaa avaruudessa.
Syyskuussa 2024 yhtiö listautui pörssiin, mikä mahdollistaa liiketoiminnan kasvattamisen maailmanlaajuisesti.
Uuselintarvike- ja myyntiluvat EU:lta, Britannialta ja Japanilta Solar Foods uskoo saavansa vuoden 2025 aikana.
Päivi Ikonen
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!