Ilmasta syntyvä suomalaisproteiini maistuu nyt singaporelaisessa suklaajäätelössä

Suomalaisen Solar Foodsin kehittämä Solein-proteiini on tehnyt läpimurron kuluttajamarkkinoilla. Maailman ensimmäinen soleiinia sisältävä tuote eli suklaajäätelö menee Singaporessa kuin kuumille kiville.

Solar Foods sai yksisoluproteiinilleen uuselintarvikeluvan Singaporessa syksyllä 2022. Luvan myötä maassa sallittiin soleiinia sisältävien tuotteiden valmistus ja myynti.

Tilaisuuteen tarttui ensimmäisenä singaporelainen rantaravintola Fico, joka on tuonut tarjolle Solein-nimisen suklaajäätelön.

Italialaistyyppinen gelatojäätelö on maailman ensimmäinen kuluttajamyyntiin tullut elintarvike, jonka perusraaka-aineen valmistamiseen ei tarvita yhteyttäviä kasveja eikä viljelymaata.

Sen sijaan soleiini saadaan ilmasta kaapatusta hiilidioksidista, jonka jalostavat bioreaktorissa työskentelevät mikrobit. Prosessissa mikrobeja ruokitaan hiilidioksidin lisäksi vedyllä, hapella ja pienellä määrällä ravinteita.

Lopputuloksena syntyvä jauhe on tuhtia tavaraa, josta 65–70 prosenttia on proteiinia, 5–8 prosenttia rasvahappoja, 10–15 prosenttia kuitua ja 3–5 prosenttia kivennäisaineita ja vitamiineja.

”Pähkinäinen ja kermainen”

Ravintolan italialaisjuurinen omistaja ja keittiömestari Mirko Febbrile ylistää suomalaisproteiinin käytettävyyttä ja aromia. Hänen mukaansa miedonmakuisesta jauheesta löytyy sekä hiven umamia että pähkinäisyyttä.

”Oli huikea tilaisuus päästä ensimmäisenä esittelemään maailmalle tällainen ainutlaatuinen jäätelö”, keittiömestari sanoo tiedotteessa.

”Kun korvasimme maidon soleiinilla, saimme aikaan vegaanisen jäätelön, joka on kuitenkin kermaisen täyteläinen.”

Uutuusproteiini sopii moneen muuhunkin syötävään. Ravintola on jo kokeillut jauhetta muun muassa misokeitossa, pastassa, kastikkeissa ja jälkiruoissa.

Febbrilen missiona on kestävä ja vastuullinen keittiö.

”Solein avaa mahdollisuuden ajatella koko ruokaketju uusiksi niin, että voimme yhä nauttia rakastamiamme makuja mutta planeettaamme säästäen.”

Luvassa lisää

Ficon jäätelö on soleiinin ensimmäinen vaan ei viimeinen esiintyminen, Solar Foods lupaa. Lisää yksisoluproteiinia sisältäviä ruokatuotteita on tulossa markkinoille lähivuosina.

Suomalaisyhtiö on hiljattain sopinut strategisesta kumppanuudesta japanilaisen elintarvikeyhtiön Ajinomoton kanssa. Sopimus on ensimmäinen alalla globaalisti toimivan yrityksen kanssa solmittu.

Sopimuksen mukaan yhtiöt ryhtyvät kehittelemään soleiiniproteiinia sisältäviä tuotteita vuoden 2024 alkupuolella.

Ensi vuonna on käynnistymässä myös Solar Foodsin ensimmäinen kaupallinen tehdas, joka parhaillaan rakentuu Vantaalle.

Päivi Ikonen

(Kuva Solar Foods) Jäätelö on Singaporessa menekkituote. Myös soleiiniproteiinista tehty versio on maistunut paikallisille kuluttajille erinomaisesti.

Aiheesta aiemmin:

Solar Foods etenee Nasan kilpailussa – suomalaista yksisoluproteiinia voidaan tulevaisuudessa syödä avaruudessa

Nesteen ja Solar Foodsin vetyhankkeille suurrahoitus Business Finlandilta

Ruokaa ilmasta – Solar Foods sai ensimmäisen elintarvikelupansa

Uudet proteiinit tulevat – Ruokaa ilmasta ja perkuujätteistä

Solar Foods aloittaa proteiinitehtaansa rakentamisen

Hiilidioksidi hyötykäyttöön

Solar Foodsin kartta visioi ruuantuotannon mullistusta

Solar Foods palkittiin taas – arvokas tunnustus Tanskasta

Ilmakehän pahiksesta ruuanlähde – Solar Foods palkittiin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia