Suklaata bioreaktorista – Fazer tutkii kaakaon soluviljelyä

Makeis- ja leipomoyhtiö Fazer selvittää, voitaisiinko suklaan raaka-ainetta kaakaota saada aikaan solumaatalouden keinoin.

Taustalla vaikuttaa ilmastonmuutoksen eteneminen, joka uhkaa perinteisiä kaakaopapuviljelmiä päiväntasaajan alueella. Kaakaonviljelyn pelätään jopa loppuvan kokonaan.

Vaikka soluviljelty kaakao on vasta tulevaisuutta, yhtiö haluaa tutkia sen käyttömahdollisuuksia jo nyt. Fazerin projekti on osa laajempaa suomalaishanketta.

”Fazer on jo yhteistyössä VTT:n kanssa tuottanut ensimmäiset onnistuneet erät soluviljeltyä kaakaota”, kertoo Fazer Makeisten tuotekehitysjohtaja Heli Anttila.

”Nyt jatkamme tutkimustyötä osana suurempaa CERAFIM-yhteenliittymää, joka kokoaa yhteen solumaataloudesta kiinnostuneita suomalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia.”

Kahvista kaakaoon

Solumaataloudella tarkoitetaan bioteknistä tuotantoa, joka toisin kuin perinteinen maatalous tarvitsee vain pienen maapinta-alan ja kuluttaa muitakin luonnonvaroja vähän.

”Peltojen sijaan tuotanto tapahtuu bioreaktoreissa tarkasti hallinnoiduissa olosuhteissa”, kuvailee tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer VTT:stä.

Rischerin ryhmä on aiemmin kokeillut onnistuneesti myös kahvin soluviljelyä bioreaktorissa.

Soluviljelty kaakao on EU:ssa uuselintarvike, jonka käyttö vaatii Euroopan elintarviketurvallisuusviraston hyväksynnän.

Fazer Makeisten innovaatio- ja tutkimusyksikön päällikön Annika Porrin mukaan yhtiölle on tärkeintä perinteisen kaakaoviljelyn vastuullisuuden takaaminen, mutta se haluaa tutkia myös uusia mahdollisuuksia.

”Soluviljelty kaakao ei ilmesty ruokapöytiimme vielä pitkään aikaan, mutta se tarjoaa uuden lähestymistavan kaakaon reilun ja läpinäkyvän toimitusketjun vastuullisuushaasteisiin”, Porr sanoo.

Kaakaon soluviljelyyn keskittyvä hanke saa rahoitusta Business Finlandilta.

Päivi Ikonen

(Kuva Fazer) ”Haluamme kehittää rohkeasti tulevaisuuden ratkaisuja”, sanovat Fazerin tuotekehitysjohtaja Heli Anttila ja innovaatiopäällikkö Annika Porr.

Lue myös:

VTT:n kestävä kahvi syntyy kasvisoluista bioreaktorissa

Maatalouden uusi vallankumous – ruoka tulee bioreaktorista

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia