Suolistomikrobeista diagnostiikan työkalu – voivat paljastaa esimerkiksi rasvamaksan

Tietyt suolistomikrobien tuottamat yhdisteet kertovat, että ihminen potee rasvamaksaa. Yhdisteet voisivat tutkijoiden mukaan toimia merkkiaineena, jonka avulla sairaus tunnistettaisiin.

Tuoreessa tutkimuksessa verrattiin rasvamaksaa sairastavien suolistomikrobeja ja niiden aineenvaihduntatuotteita terveiden verrokkien mikrobiperäisiin yhdisteisiin.

Tällöin selvisi, että rasvamaksasta kärsivien suolistonäytteissä oli verrokkeja enemmän muun muassa leusiini- ja histidiini-aminohappojen hajoamistuotteita. Testosteronin hajoamistuotteita heillä oli puolestaan vähemmän.

”Nämä voisivat olla mikrobistoperäisiä merkkiaineita rasvamaksan diagnosointiin”, uskoo yliopistonlehtori Satu Pekkala Jyväskylän yliopistosta.

”Teemme nyt jatkotutkimusta siitä, voitaisiinko samoja yhdisteitä käyttää tunnistamaan rasvamaksapotilaita, joita voitaisiin hoitaa potilaan lähtökohdat huomioon ottavalla ravitsemusinterventiolla.”

Tutkimuksessa olivat mukana myös Helsingin, Itä-Suomen ja Indianan yliopistot sekä Kansainvälinen syöpäinstituutti. Sen tuloksia ovat julkaisseet tiedelehdet mBio ja International Journal of Molecular Sciences.

Rasvamaksa näyttää haittaavan kofeiinin hajoamista

Tutkimuksen mielenkiintoisin havainto oli Satu Pekkalan mukaan se, että rasvamaksaa sairastavien veressä oli suurempi määrä kofeiinia ja sen hajoamistuotteita kuin verrokeilla, vaikka molemmissa ryhmissä juotiin kahvia yhtä paljon.

”Kofeiinin aineenvaihdunnan häiriö voi tarkoittaa alhaista sytokromientsyymien aktiivisuutta maksassa. Maksaentsyymit ovat tärkeitä lääke- ja ravintoaineiden hajottajia, ja siksi niiden merkitystä täytyisi tutkia lisää, jotta voidaan selvittää rasvamaksan huonoja vaikutuksia elimistöön”, Pekkala sanoo.

Rasvamaksa on maailman yleisin maksasairaus, jota esiintyy erityisesti ylipainoisilla ja joka voi altistaa potilaan myös sydän- ja verisuonisairauksille.

Suolistomikrobeilla potentiaalia diagnostiikan yleiseksi apuvälineeksi

Lisääntynyt tieto siitä, että suolistomikrobit ovat yhteydessä moniin sairauksiin, on herättänyt toiveita mikrobien hyödyntämisestä sairauksien diagnostiikassa.

Suolistomikrobien aineenvaihduntatuotteet eli erilaiset yhdisteet, joita mikrobien toiminnan seurauksena syntyy ja jotka voidaan määrittää ulostenäytteistä, ovat siksi nousemassa tutkijoiden entistä suuremman kiinnostuksen kohteeksi.

Tutkimusta rasvamaksaan liittyvistä suolistomikrobien aineenvaihduntatuotteista on kuitenkin tehty vasta vähän.

(Kuvituskuva Scanstockphoto) Suolistomikrobit tuottavat lukemattoman määrän yhdisteitä, joilla on vaikutusta elimistön toimintaan. Yhdisteiden analysointi voisi myös paljastaa erilaisia sairauksia.

Aiheesta aiemmin:

Suolistomikrobien molekyyli on yhteydessä rasvamaksaan

Etanolia tuottavat suolistomikrobit yhteydessä rasvamaksaan

Lue myös:

Sopiva suolistomikrobisto parantaa urheilijan suorituskykyä

Suolistomikrobit ennustavat kakkostyypin diabeteksen puhkeamista

AIV-palkittu Pentti Huovinen: “Syö kuin keräilijä, ja suolisto kiittää”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia