Suomalainen työkalu antaa ennakkovaroituksen aurinkomyrskystä

Aalto-yliopiston professorin Maarit Korpi-Laggin ryhmän kehittämä uusi työkalu auttaa ennustamaan aktiivisten alueiden syntyä jo muutamaa päivää ennen kuin ne ilmestyvät Auringon pinnalle.

Näin voidaan varautua aurinkomyrskyihin ja niiden aiheuttamien vahinkojen torjumiseen.

Ryhmän Sycos-hanke (Solar cycle prediction tool using solar internal oscillations) on juuri saanut Euroopan tutkimusneuvostolta tavoitellun ERC Proof of Concept -rahoituksen. Rahoitussumma on 150 000 euroa.

Aallon tutkijoiden ennustusmenetelmä hyödyntää Auringon pinnanalaisten magneettikenttien sijaintia ja ominaisuuksia. Hankkeessa on keksitty tapa kenttien epäsuoraan havainnointiin.

ERC-rahoitus mahdollistaa työkalun kehittämiseen tarvittavien data-analyysi- ja koneoppimisosaajien palkkaamisen.

Perustutkimushankkeessa on rakennettu simulaatiomalleja Auringon ääni- ja pintagravitaatioaalloista.

”Pystymme näiden mallien perusteella tulkitsemaan pintagravitaatioaaltojen reagointia Auringon pinnan alla piilotteleviin magneettikenttiin”, Korpi-Lagg kuvailee.

Raju myrsky voi tuhota tietoliikenteen ja sähkönjakelun

Maapallo on jatkuvasti alttiina aurinkotuulelle, joka koostuu varatuista ja korkeaenergisistä hiukkasista ja ionisoivasta säteilystä.

Aurinkotuulet voivat yltyä myös myrskyiksi, jotka syntyvät valtavista soihtupurkauksista Auringon aktiivisilla alueilla. Magneettikenttä on näillä alueilla erityisen voimakas.

Kun aurinkomyrskyt osuvat Maahan, ne aiheuttavat merkittäviä ongelmia tietoliikenteelle, paikannusjärjestelmille ja sähkönjakelulle.

Esimerkiksi heinäkuussa 2012 Auringosta purkautui massiivinen aurinkomyrsky, jonka kaltaista ei ollut koettu yli 150 vuoteen. Myrsky ohitti Maan, mutta jos se olisi iskenyt maapalloon, tuhot olisivat olleet niin mittavat, että niistä palautuminen olisi kestänyt vuosia.

Vain kaikkein pahimmat aurinkomyrskyt uhkaavat tavallisten ihmisten elämää.

”Digiyhteiskunnan tärkeiden infrastruktuurien suojaaminen ja aurinkotuhojen korjaaminen ja ehkäisy nielevät kuitenkin globaalisti pitkän pennin”, Korpi-Lagg sanoo.

Auringon aktiivisuus kulkee yleensä 11 vuoden sykleissä. Seuraava huippu osuu luultavasti vuodelle 2025.

(Kuva Aalto-yliopisto/Matti Ahlgren) Aurinkotuulet saattavat kiihtyä myrskyiksi, jotka syntyvät suurista soihtupurkauksista Auringon aktiivisilla alueilla.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia