Siikanevan suoalueella Ruovedellä syntyy luontaisesti ilmakehän pienhiukkasia samaan tapaan kuin esiteollisena aikana.
Kansainvälisen tutkijaryhmän löydös on osoitus siitä, että ilman hiukkaset voivat olla peräisin pelkästään biogeenisistä höyryistä.
”Tuloksemme ovat ensimmäinen vahvistus sille, että aerosolihiukkasia voi muodostua puhtaasti kasvillisuudesta peräisin olevista höyryistä luonnollisessa ympäristössä”, sanoo tutkijatohtori Wei Huang.
Huang työskentelee Helsingin yliopiston ilmatieteiden keskuksessa Inarissa.
Tutkimuksen julkaisi Science Advances -lehti.
Aiemmin nähty vain laboratoriossa
Tutkijoiden mittaukset osoittivat, että Siikanevalla esiintyy öiseen aikaan pitkälle hapettuneita orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat peräisin biogeenisistä eli kasvillisuuden tuottamista höyryistä.
Niistä muodostui pienhiukkasia kuin esiteollisissa olosuhteissa eli täysin ilman ihmisperäisten lähteiden vaikutusta.
Siikanevan kasvillisuus tuottaa etenkin isopreeniä ja alfapineeniä, jotka ovat terpeenien ryhmään kuuluvia orgaanisia yhdisteitä.
Sama prosessi on aiemmin kyetty todentamaan molekyylitasolla vain laboratoriossa.
Mahdollisesti laajalle levinnyt ilmiö
Tulokset korostavat Suomen soiden kaltaisten ympäristöjen merkitystä, kun tutkitaan esiteollista hiukkasten muodostumista.
”Tällaisissa ympäristöissä rikki- ja typpioksidisaasteita on vähän, joten alueet ovat kuin luonnon laboratorioita”, kuvailee Inar-keskuksen professori Federico Bianchi.
Bianchin mukaan tulokset kertovat, että maailmassa on vielä jäljellä joitakin tietyssä mielessä koskemattomia ympäristöjä.
”Tutkimuksemme osoittaa myös, että biogeeninen hiukkasten muodostuminen voi vielä nykyäänkin olla yleinen ilmiö. Tämä voi vaikuttaa ilmastoon suoalueilla sekä paikoissa, joissa pinnanmuodot ovat tasaiset.”
Historialliset aerosolit auttavat ymmärtämään tulevaa
Esiteollisen ajan hiukkasmuodostuksen ymmärtäminen on tärkeää, koska ilmastonmuutosta arvioidaan vertaamalla nykyoloja menneisyyteen.
Ilmakehän pienhiukkaset viilentävät ilmakehää ja ilmastoa sirottamalla auringon säteilyä ja toimimalla pilvien tiivistymisytiminä.
Tuoreet tulokset voivat antaa osviittaa siitä, miten pienhiukkasia muodostuu tulevaisuudessa.
Mekanismit voivat alkaa taas muistuttaa esiteollisia aikoja, kun rikki- ja typpiyhdisteet ja muut ihmisen toiminnasta peräisin olevat ilmakehän saasteet vähenevät.
Lue myös:
Ilmakehän jodilla voi olla aiemmin tuntematon vaikutus pilvien muodostumiseen ja ilmastoon
Suomeen ilmakehän mallintamisen tutkimuskeskus – keskittyy ilmastonmuutokseen ja ilmansaasteisiin
Puista haihtuvat tuoksuvat hiilivedyt vauhdittavat pilvien muodostumista ja viilentävät ilmastoa
Mustan hiilen säteilyominaisuudet muuntuvat ilmakehässä mutta nokihiukkaset lämmittävät pitkään
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!