Suomalaisen helppo korvata eläinproteiini kasviproteiinilla

Suomalaisessa ruokavaliossa eläinproteiinin korvaaminen kasviproteiinilla on vaivatonta, ja muutos tuo mukanaan monia terveyshyötyjä.

Tähän tulokseen päätyy Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkijoiden kokeessa oli mukana 136 suomalaista aikuista. He noudattivat 12 viikon ajan yhtä kolmesta ruokavaliosta.

Ensimmäinen oli keskimääräinen suomalainen ruokavalio, jossa 70 prosenttia proteiineista saadaan eläinkunnan tuotteista ja 30 prosenttia kasvikunnasta, lähinnä viljasta.

Toisessa vaihtoehdossa puolet proteiineista tuli kasvi- ja puolet eläinkunnan tuotteista.

Kolmannessa eläinproteiinin osuus oli 30 prosenttia ja kasviproteiinin 70 prosenttia.

Punaista ja vaaleaa lihaa sekä maitotuotteita korvattiin lisäämällä ruokavalioihin palkokasveja monessa eri muodossa.

Niiden lisäksi koehenkilöt söivät pähkinöitä, siemeniä ja viljatuotteita.

Kaikki ruokavaliot sisälsivät yhtä paljon kalaa ja kananmunia.

Kasviproteiinien lisäys voi edistää sydänterveyttä

Kasviproteiinien osuuden kasvattaminen lautasella paransi ruokavalion rasvahappokoostumusta ja pienensi kokonaiskolesterolia.

Kahdesta jälkimmäisestä ruokavalioista saatiin vähemmän tyydyttyneitä ja enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin ensimmäisestä.

Tämä selittyy tyydyttyneitä rasvoja sisältävän eläinproteiinin määrän pienenemisellä.

Toisaalta varsinkin pähkinöissä ja siemenissä on runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

”Kun verrattiin eläinproteiinipainotteista ja kaikkein kasviproteiinipainotteisinta ruokavaliota, muutos rasvan laadussa oli niin suuri, että se pienensi merkitsevästi sekä kokonaiskolesterolin että LDL-kolesterolin pitoisuutta”, kertoo tutkija Anne-Maria Pajari yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Eläinproteiinin lähteiden korvaaminen kasviproteiineilla voi siis osaltaan edistää sydän- ja verisuoniterveyttä.

Kasviproteiineista myös enemmän kuitua

Kahdesta jälkimmäisestä ruokavaliosta saatiin myös enemmän kuitua, vaikka tutkittavien keskimääräinen kuidun saanti noudatti jo alkujaan suomalaisia ravitsemussuosituksia.

Kasviproteiinin lähteet ovat siis usein myös hyviä kuidun lähteitä. Runsas kuidun saanti puolestaan laskee paksusuolisyövän riskiä.

Eläinproteiinin korvaaminen kasviproteiinilla voi siis edistää myös suoliston terveyttä.

Koehenkilöt olivat sitä mieltä, että uuden ruokavalion noudattaminen oli vaivatonta. Tämä koski erityisesti kakkosryhmää, jonka proteiinista puolet tuli kasvi- ja puolet eläinkunnasta.

Tämä toteutuu varsin hyvin jo silloin, kun päivän kahdesta pääateriasta yhdellä syödään kasvisruokaa ja toisella lihaa, kalaa tai kanaa.

”Koska myönteiset vaikutukset ruokavalion rasvan laatuun ja kuidun saantiin saavutettiin jo tällaisella ruokavaliolla, sitä voisi suositella suomalaisille aikuisille laajemminkin”, Pajari sanoo.

(Kuva Adobe Stock) Kun syöt lounaalla kasvisruokaa, päivällisellä voit halutessasi valita lautaselle lihaa tai kalaa.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia