Suomeen hopeaa ja pronssia kemian kansainvälisistä kisoista

Suomen saalis vuoden 2019 kansainvälisistä kemian olympialaisista on pronssinen mitali, jonka nappasi Altti Mäkelä.

Joukkueen kolme muuta jäsentä Ville Kukkola, Heikki Simojoki ja Jasu Vehtari pärjäsivät hekin mainiosti mutta eivät yltäneet aivan mitalitasolle asti. Kaikki neljä ovat kevään ylioppilaita.

Pariisissa järjestettyihin olympialaisiin osallistui kaikkiaan 578 kisaajaa, joista 37 selvitti kemian teorian ja käytännön tehtävät kultamitalin arvoisesti.

Hopeamitalitason saavutti 64 kilpailijaa, ja pronssille pääsi 95 nuorta kemistiä.

Olympialaisten suurimmat tähdet tulivat jälleen Kiinasta. Kilpailun korkeimmat pisteet sai Liu He, ja kakkoseksi nousi Zijie Deng. Kolmostilalle kiri Hyeokgyu Choi Etelä-Koreasta.

Kemian olympialaiset pidettiin tänä vuonna 21.–30. heinäkuuta. Vuoden 2020 olympiakisoja isännöi Turkin Istanbul.

Kotikisoissa mitaleille koko joukkue

Olympialaisia edelsivät Helsingissä 18.–21. heinäkuuta järjestetyt Pohjoismaiset kemian mestaruuskilpailut, joissa mittelivät tiedoissa ja taidoissa Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin lukiolaiset.

Helsingissä mitaleille kipusi koko suomalaisjoukkue. Altti Mäkelä ja Heikki Simojoki ottivat kotikisoissa hopeaa, Ville Kukkola ja Jasu Vehtari pronssia.

Kirkkaimmat mitalit menivät Tanskaan. Pohjoismaisen kisan ylivoimaisesti parhaasta suorituksesta vastasi tanskalainen Thomas Falkenberg, jonka tulos oli 95,7 pistettä 100:sta.

Falkenberg menestyi loistavasti myös Pariisin olympialaisissa, joista hän sai kultamitalin.

Kisaajat tutustuivat atomikerroskasvatukseen

Pohjoismaisen kilpailun kokeellisessa osassa nuoret pääsivät syntetisoimaan ja analysoimaan kupari- ja oksalaatti-ioneja sisältävän kompleksiyhdisteen.

Lisäksi he määrittivät rautaioneja sisältävän liuoksen konsentraation spektrofotometrisesti.

Teoriakokeessa laskettiin polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen π-elektronien energiatiloja, pohdittiin ATRP-polymeroinnin reaktiokinetiikkaa ja tutkittiin hiilidioksidin sitomista kiinteään materiaaliin.

Suomi ja suomalainen tutkimusosaaminen näkyivät tehtävissä, joissa esiteltiin atomikerroskasvatuksen periaatteita ja ratkaistiin Gustaf Kompan kehittämä kamferin kokonaissynteesi.

Oheisohjelmaan kuuluivat vierailut Tiedekeskus Heurekaan ja Nesteen Porvoon-jalostamoon.

Suomen joukkueen mentorina toimi Helsingin yliopiston Kjell Knapas, joka vastasi myös kilpailijoiden valmennuksesta. Valmentautumisesta voit lukea lisää täältä.

(kuvassa) Suomen joukkue Pohjoismaisten mestaruuskisojen jälkeen. Vasemmalta Ville Kukkola, Heikki Simojoki, Altti Mäkelä ja Jasu Vehtari. Kuvaan pääsi myös joukkueen maskotti.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia