Tehokas kierrätys kattaisi fosforilannoituksen tarpeen liki kokonaan

Mineraalifosforilannoitteet voitaisiin korvata 90-prosenttisesti kierrätysfosforilla, jos kierrättäminen vain saataisiin toimimaan. Asia paljastuu Luonnonvarakeskuksen tuoreesta selvityksestä.

Suomen pelloille tarvitaan fosforilannoitusta noin 23,3 miljoonaa kiloa vuodessa. Lähes tämän verran fosforia on myös tarjolla kotieläinten lannassa ja elintarviketeollisuuden sivuvirroissa.

”Lannan fosforilla voidaan kattaa 65 prosenttia viljelykasvien fosforilannoitustarpeesta, jos fosforia levitettäisiin vain siitä hyötyville pelloille”, kertoo tutkija Riitta Lemola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

”Muiden lannoitukseen soveltuvien biomassojen fosforin jalostaminen ja käyttö lannoituksessa nostaisi osuuden 90 prosenttiin.”

Kierrätysfosforin potentiaalia ei kuitenkaan vielä hyödynnetä kunnolla. Sen sijaan Suomessa myydään vuosittain lähes 12 miljoonaa kiloa mineraalifosforilannoitteita, Luken raportista ilmenee.

Tarvitaan yhteistyötä ja lannan käsittelyosaamista

Yksi lannan ja muiden biomassojen sisältämän fosforin hyötykäytön hidaste on niiden määrien alueellinen vaihtelu. Sama pätee fosforilannoituksen tarpeeseen. Ylijäämäalueilta tulisi siis kuljettaa lantaa alijäämäalueille.

Luken mukaan alueellisen vaihtelun lisäksi alijäämää ja ylijäämää on myös maatilojen ja lohkojen tasolla. Käytännössä lantaa pitäisi siirtää kotieläintiloilta kasvinviljelytiloille ja niillä juuri sellaisille peltolohkoille, jotka fosforia kaipaavat.

Kierto ei toistaiseksi toimi sen paremmin alueiden kuin tilojen välillä. Toinen haaste on lannan käsittely.

”Lantojen fosforin alueelliset ylijäämät edellyttävät tilayhteistyön lisäksi kehittynyttä lannan prosessointia väkevöidyiksi kierrätyslannoitevalmisteiksi”, sanoo johtava asiantuntija Sari Luostarinen.

Samanlaisella prosessoinnilla lannoitevalmisteiksi muuttuisivat myös muut biomassat.

Ratkaisuja kannustimista ja lainsäädännöstä

Ravinteiden kierrätyksen vauhdittamiseksi tarvitaan Luken mukaan biokiertotalouden ratkaisuja. Esimerkiksi uusien teknologioiden käyttöönottoa voidaan tukea tutkimuksella.

Kierrätyslannoitevalmisteiden tuotannon käynnistäminen vaatii merkittäviä alkupanoksia. Sääntelyn on siksi oltava ennakoitavaa. Toimialan rohkeutta edetä toteutukseen lisäävät pitkäjänteiset kannustimet ja selkeä lainsäädäntö, raportti toteaa.

Päivi Ikonen

(Kuva Scanstockphoto) Tarvitaanko täällä hyvää kierrätysfosforia? Suomalaistilojen lehmät ja muut kotieläimet ovat valmiina palvelukseen.

Aiheesta aiemmin:

Kriisi nostaa kierrätyslannoitteiden arvoa

Väitös: Käymälävedet voisivat korvata ison osan mineraalilannoitteista

Väkevöity kierrätyslannoite on ilmastolle paras vaihtoehto

Kiertolannoite haastaa väkilannoitteet


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia