Teollisuuden vedet kerralla puhtaiksi – Weeefiner ja Sofi Filtration kehittävät mullistavaa menetelmää vientimarkkinoille

Suomalaiset Weeefiner ja Sofi Filtration rakentavat tekniikkaa, joka puhdistaa teolliset vedet kattavasti poistamalla niistä kerralla niin kiinteät kuin liukoiset epäpuhtaudet.

”Yhteistyömme tavoitteena on tarjota kokonaisratkaisu, joka käsittelee sekä liuenneita että kiinteitä aineita ja siten edistää kestävyyttä ja tehokkuutta teollisuudessa”, paaluttaa Weeefiner Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hänninen.

Aalto-yliopiston tutkimuksesta ponnistava, vuonna 2011 startannut Sofi Filtration on patentoinut selkeyssuodattimen, joka nappaa kiinni erittäin pienet, läpimitaltaan alle kymmenen mikrometrin kokoiset hiukkaset.

Suodatusprosessin jälkeen vedet käsitellään Weeefinerin 4D Sieppari -nimisellä teknologialla.

Alun perin Jyväskylän yliopistossa kehitetty räätälöitävä teknologia kykenee paitsi erottamaan veteen liuenneet metallit myös ottamaan ne talteen hyötykäyttöä varten.

Weeefinerin siepparikäsittely maksimoi näin liuenneiden raaka-aineiden arvon ja samalla vähentää jätevesien käsittelystä aiheutuvaa ympäristökuormitusta.

Kun yritykset saavat uuden menetelmänsä valmiiksi, ne aikovat pilotoida sitä useassa kohteessa Euroopassa ja tunnistaa siten tekniikan lupaavimmat sovelluskohteet.

Syyskuussa 2023 käynnistynyt projekti on saanut tukea EU:n rahoittamasta Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelmasta.

”Suomalaiset yhteistyöllä kansainvälisille markkinoille”

Yrityskaksikon mielestä suomalaisen vesiosaamisen viennissä on avainasemassa eri tahojen välinen yhteistyö, etenkin kun tavoitellaan suuria teollisuusasiakkaita.

Ratkaisujen yhdistäminen kattaviksi tarjoamiksi auttaa myös pienempiä toimijoita vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin kilpailukykyisesti.

”Koemme, että suomalaisten vesiteknologiatoimittajien tulisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä tarjotakseen kokonaisvaltaisia ratkaisuja teollisuudelle”, sanoo Sofi Filtration Oy:n toimitusjohtaja Riina Salmimies.

Suomessa on hänen mukaansa paljon huippuosaajia ja äärimmäisen kehittynyttä teknologiaa, jota arvostettaisiin maailmalla.

”Isot toimijat etsivät kuitenkin nimenomaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja, eivät yksittäisiä teknologioita.”

Näillä eväin. Weeefinerin näytereaktori ja Sofi Filtrationin laitteiston pienoismalli. Kuva Sanna Lindeman.

Vuonna 2017 perustetun Weeefinerin sieppariteknologian pilottikäyttö alkoi vuonna 2020, ja ensimmäinen laitetoimitus tapahtui kesällä 2022. Yhtiö on toteuttanut jo yli 50 talteenoton kehityshanketta asiakkaille eri toimialoilla.

Sofi Filtrationin itsepuhdistuva Sofi Filter -suodatin ei edellytä kemikaaleja epäpuhtauksien erottamiseen. Sitä hyödynnetään voimaloissa, kaivos- ja mineraaliteollisuudessa, terästehtaissa ja metallinjalostamoissa sekä sellu- ja paperiteollisuudessa eri puolilla Eurooppaa.

Molemmat yritykset ovat hiljattain voittaneet alansa kotimaiset innovaatiokilpailut, Sofi Filtration Dinex Hackathonin ja Weeefiner vastaavan Humuspehtoorin keksintökisan.

Päivi Ikonen

(Kuva Sanna Lindeman) Yhdessä voimme nostaa suomalaista vesikäsittelyosaamista uudelle tasolle ja edistää kestävää kasvua, uskovat Sofi Filtrationin Riina Salmimies ja Weeefinerin Mikko Hänninen.

Aiheesta aiemmin:

Weeefiner ja Sensmet rakentavat uutta teknologiaa kaivosvesien talteenottoon – ”älykäs tehoratkaisu”

Kultasieppari löytyi “ei tiedolla, ei taidolla, vaan tuurilla” – EU kirittää kriittisten raaka-aineiden kierrätystä

Weeefiner voitti innovaatiokisan – jätevesien typpi talteen 4d-suodattimella

3d-tulostettu suodatin nappaa hormonit pois jätevedestä

Suomalaisyritys sieppaa jätevesien metallit talteen uusin keinoin

Katalyyttituotannon arvoaineet talteen ja kiertoon – innovaatiokisa ratkesi

Lue myös:

Riina Salmimies – Dekaani johtaa edestä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia