Katalyyttituotannon arvoaineet talteen ja kiertoon – innovaatiokisa ratkesi

Dinex Hackathon -innovaatiokilpailu tuotti useita hyviä menetelmiä arvokkaiden metallien ja kriittisten alkuaineiden talteenottoon ja kierrättämiseen katalyyttien valmistusprosessissa.

Voiton kisassa vei Sofi Filtration Oy, jonka tekniikka perustuu metallien ja kiinteiden hiukkasten erottamiseen jätevesistä mikrosuodatuksella.

”Uskomme, että he voivat tarjota Dinexille nopeita ratkaisuja jätteiden ja jätevesien käsittelyyn”, sanoo tekninen johtaja Andreina Moreno Dinex Finland Oy:stä.

Dinexin tutkijan Ari Väliheikin mukaan Sofi Filtrationin menetelmä on innovatiivinen.

”Arvokkaat materiaalit saadaan talteenotettua jätemateriaalin fyysisiin ominaisuuksiin, eikä jätteen vähentämisessä ja talteenottoprosessissa tarvitse käyttää yleisesti käytössä olevia vaarallisia kemikaaleja”, Väliheikki kuvailee.

Käyttöön myös toinen idea

Toisen kilpailun finaaliin edenneen tiimin muodostivat Econet Oy:n ja SansOx Oy:n asiantuntijat. Heidän menetelmänsä pohjautuu tekoälyn ohjaamaan flotaatioprosessiin yhdistettynä metallin talteenottoon kemiallisella saostuksella.

Dinex haluaa jatkaa yhteistyötä myös kakkoseksi yltäneen tiimin kanssa. Yhtiö uskoo, että SansOxin ja Econetin idea voi toimia sille pidemmän tähtäimen tulevaisuuden ratkaisuna.

”Olen iloinen voidessani kertoa, että voimme tarjota voittajatiimeille testaus- ja pilotointimahdollisuuksia Suomessa ja pyrkiä teknologian monistamiseen muille tehtaillemme ympäri maailmaa”, Ari Väliheikki sanoo.

Dinex Finland kehittää katalyyttitukiaineita, joita pinnoitetaan keraamisiin ja metallisiin katalyyttikennoihin. Suomalaisyhtiö on kansainvälisen Dinex-konsernin tärkeimpiä teknologiakeskuksia.

”Ratkaisua etsittiin yli 20 vuotta”

”Dinex Group on etsinyt ratkaisua tähän haasteeseen jo yli kaksikymmentä vuotta, joten olemme tietysti erittäin iloisia, että pystyimme auttamaan Dinexiä löytämään uusia kumppaneita haasteen ratkaisemiseen”, sanoo johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta Jamkista.

Jamkin yrityskiihdyttämö BioPaavo toimi innovaatiokilpailun järjestäjänä.

Toinen hieno tulos hackathonista on hänen mukaansa se, että Econet ja SansOx löysivät innovaatiokisassa toisensa. Kaksikko on jo aloittanut liiketoiminta- ja tuotekehitysyhteistyön, Lehtomäki kertoo.

(Kuva Adobe Stock) Katalysaattori muuntaa polttomoottorin tuottamat pakokaasut vähemmän haitallisiksi. Katalysaattorien valmistuksessa käytettävät arvokkaat metallit ja alkuaineet pyritään nyt saamaan kierrätykseen.

Aiheesta aiemmin:

Kilpailu etsii keinoja ottaa arvoaineet talteen katalyyttien valmistusprosessista

Lue myös:

Innovaatiokisa hakee käyttökohteita kaivosteollisuuden sivuvirroille

Etsinnässä ekologiset materiaalit sorateiden pölynsidontaan – osallistu kilpailuun

Virolainen Biocarbon voitti Kemiran innovaatiokilpailun

Innovaatiokisa käyntiin – Kemira etsii uusia ratkaisuja, jotka auttavat teollisuutta siirtymään fossiilisista raaka-aineista biopohjaisiin

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia