Litiumioniakkujen valmistukseen, käyttöön ja kierrätykseen liittyy turvallisuus- ja terveysriskejä, joita ei ole kunnolla huomioitu työpaikoilla. Näin kertovat Työterveyslaitoksen tuoreen hankkeen tulokset.
Litiumioniakkujen käyttö lisääntyy jatkuvasti. Niitä on työpaikkojen pienissä arkipäiväisissä välineissä, kuten puhelimissa ja tietokoneissa, mutta myös isoissa työkoneissa, esimerkiksi trukeissa.
Kun akut ikääntyvät ja niiden koko kasvaa, lisääntyvät myös riskit. Akkujen parissa työskentely edellyttää, että akun koko elinkaaren aikana ilmenevät työturvallisuusriskit tunnistetaan ja tiedostetaan ja niihin myös varaudutaan, Työterveyslaitos tähdentää.
Avainasemassa henkilöstön kouluttaminen
Akkujen valmistusvaiheen riskit liittyvät erityisesti kemikaalien käsittelyyn.
Akkuja varastoitaessa, käytettäessä ja kuljetettaessa lämpökarkaamisesta voi aiheutua akkupalo, jonka sammuttaminen on vaikeaa.
Riskien arvioinnissa huomiota on kiinnitettävä myös siihen, kuinka akkuja ladataan ja kierrätetään. Esimerkiksi lataamiseen tulee käyttää vain ehjiä, asianmukaisia laitteita.
”Akkujen parissa työskentelevien on tiedettävä, miten toimitaan esimerkiksi akkupalon sattuessa. Toimivalla turvallisuusviestinnällä voidaan varmistaa, että työntekijät osaavat ehkäistä onnettomuuksia ja muita työturvallisuusriskejä”, sanoo johtava tutkija Pia Perttula .
Perttulan mukaan on suositeltavaa lisätä yhteistyötä palo- ja pelastusviranomaisen kanssa. Turvallisuutta voidaan edistää myös parantamalla arvoketjun eri toimijoiden välistä yhteistyötä.
”Usein työturvallisuusriskejä arvioidaan oman työpaikan osalta, mutta turvallisuuteen liittyvistä seikoista on hyvä tehdä yhteistyötä arvoketjun eri vaiheissa olevien työpaikkojen kesken.”
Hyviä käytäntöjä riskien hallintaan
Työterveyslaitos tunnisti litiumioniakkuihin liittyviä riskejä hiljattain päättyneessä Safera-hankkeessaan, jonka tutkimuskohteena oli akkuarvoketjun yrityksiä Suomesta ja Espanjasta. Mukana oli myös sidosryhmiä ja viranomaisia.
Espanjalaisen Gaikerin kanssa toteutetussa hankkeessa tehtiin muun muassa elinkaariarviointi (LCA), jotta ympäristönäkökulma ja etenkin kaasumaiset päästöt voitiin ottaa huomioon.
Työsuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa tuotettiin myös joukko hyviä käytäntöjä, joita voidaan hyödyntää laajasti työpaikoilla.
(Kuva Scanstockphoto) Energiatiheitä litiumioniakkuja on ollut markkinoilla jo yli 30 vuotta, ja niiden käyttö lisääntyy edelleen.
Lue myös:
Vanhojen akkujen säilöminen kotona voi aiheuttaa aikapommin
Kännyköiden akut juuttuvat pöytälaatikoihin
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.