Uutuuslaite löytää sairaalapintojen näkymättömät pöpöt

Aalto-yliopiston kehittämä, bakteerit ja muun näkymättömän lian paljastava hyperspektrilaite on suoriutunut onnistuneesti ensimmäisistä sairaalatesteistään.

AutoDet-menetelmällä (automatic biological contamination detection) toimivaa laitetta testattiin Satasairaalassa Porissa.

Uutuuslaite yhdistää hyperspektrikuvantamisen tekoälyyn.

”Pystyimme menetelmän avulla havaitsemaan esimerkiksi yskimisen jättämiä kasvualustoja eli biofilmejä, joita on vaikeaa havaita paljain silmin”, kertoo tutkija Juha Koivisto Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus osoitti, että laite myös hälyttää tahroista sitä mukaa kuin niitä ilmaantuu pinnoille.

Pilottitutkimuksessa tehtiin sairaalan odotustiloissa 200 mittausta muun muassa pöydiltä ja tuolien käsinojista.

Tutkijat rajoittivat hyperspektrikuvantamisen näkyvän valon alueelle. Näin varmistettiin, ettei ihmisille aiheutunut vaaraa lyhyen aallonpituuden ultraviolettivalosta.

Automaattisuus pienentää käyttökustannuksia

Uuden menetelmän etu perinteisiin pyyhkäisytesteihin verrattuna on automaattisuus, joka pienentää laitteen käyttökustannuksia.

”Laite pystyy skannaamaan isoja alueita kerrallaan, valvomaan niitä ympäri vuorokauden ja hälyttämään likaa havaitessaan”, Koivisto kuvailee.

Tutkijoiden mukaan laite bongaa minkä tahansa pinnalle kuulumattoman lian.

Porissa tehdyssä tutkimuksessa laite löysi muun muassa siniselle valolle herkkää biologista materiaalia, jota voidaan kutsua proteiinin optiseksi sormenjäljeksi.

Sormenjälki paljastaa, että pinnalle on muodostunut tai muodostuu bakteerikasvustoa.

Voisi löytää myös viruksia

Muuttamalla sensoreita ja mittaustekniikkaa niin, että laite tarkastelisi isojen alueiden sijaan pienempiä pisteitä, sitä voitaisiin hyödyntää myös virusten havaitsemiseen.

Virusten etsiminen liikuteltavan laitteen avulla olisi nopeampi keino kuin nykyiset, laboratoriota vaativat tunnistusmenetelmät.

Virusten metsästystä laitteella ei ole vielä kokeiltu, mutta rahoitus ja yhteistyökumppanit uudelle tutkimushankkeelle ovat Koiviston mukaan haussa.

Teknologiaa vie eteenpäin spinoff-yritys

AutoDet-teknologiaa kaupallistaa keksinnön ympärille perustettu yritys nimeltä CleanDet, joka tekee yhteistyötä kemianyhtiö Kiillon kanssa.

Hyperspektrikuvantamista voidaan käyttää monilla aloilla terveydenhuollosta elintarviketeollisuuteen, ja yhteistyön tarkoitus on testata laitetta eri käyttökohteissa.

Kiillon liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Solja uskoo, että koronapandemia kiristää puhtausvaatimuksia entisestään eri tahoilla.

”Tällaisen laitteen avulla ongelmiin pystyttäisiin reagoimaan mahdollisimman nopeasti”, Solja sanoo.

(Kuva Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto) Uutuuslaite löytää pintojen epäpuhtaudet nopeasti. Laitteen laajan hyödyntämisen hidasteena on toistaiseksi sen korkea hinta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia