Ykköstyypin diabetes on lisääntynyt pandemia-aikana, mutta syypää ei ole koronavirus

Tavallista useampi suomalainen lapsi sairastui ykköstyypin diabetekseen pandemian ensimmäisten 18 kuukauden aikana. Syynä ei kuitenkaan ollut koronavirus vaan muuttuneet ympäristötekijät, kertoo Helsingin yliopiston tutkimus.

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus nousi alle 15-vuotiailla lapsilla puolessatoista vuodessa 16 prosenttia.

Vaikka tapauksia oli siis normaalia enemmän, hyvin harva oli ennen diabetekseen sairastumistaan käynyt läpi koronatautia. Diabetes diagnosoitiin kaikkiaan 785 lapsella, joista vain viiden elimistöstä löytyi koronaviruksen vasta-aineita.

Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan ykköstyypin diabeteksen yleistyminen pandemian alkuvaiheessa ei todennäköisesti johdukaan suoraan koronaviruksesta. Sen sijaan se voi liittyä yhteiskunnan sulkutilaan ja sosiaaliseen eristäytymiseen.

”Niin sanotun biodiversiteettihypoteesin mukaan varhaislapsuuden mikrobialtistus ja infektiot voivat osin suojata autoimmuunisairauksilta”, kertoo tutkimusta johtanut lääketieteen professori Mikael Knip.

”Kontaktien väheneminen yhteiskunnan sulkeutuessa vähensi merkittävästi lasten sairastamia akuutteja infektioita, mikä on saattanut suurentaa riskiä sairastua diabetekseen.”

Menikö sairastumisbuumi jo ohi?

Ykköstyypin diabeteksen lisääntyminen on ollut korona-aikana yleismaailmallinen ilmiö.

Helsinkiläistutkijat ryhtyivät alun perin selvittämään suomalaislasten diabeteksen taustoja, koska tiedeyhteisössä oli käyty keskustelua siitä, voisiko sars-cov-2-viruksella olla osuutta asiaan.

Heidän tutkimuksensa tulokset on julkaistu Lancet Diabetes and Endocrinology -lehdessä.

Tutkimuksen tekoon osallistui myös zoonoosivirologian professorin Olli Vapalahden vetämä tutkijaryhmä. Vapalahtea kiinnostaa nyt se, onko diabetestilanne sittemmin muuttunut.

”Tutkimusta tulee jatkaa ja selvittää, mitä tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuudelle on tapahtunut sen jälkeen, kun yhteiskunta avattiin kesällä 2021 ja koronainfektiotkin väestössä lisääntyivät”, Vapalahti sanoo tiedotteessa.

(Kuva Mostphotos) Kontaktien hiipuminen korona-aikana vähensi lasten sairastamia infektioita, mikä on puolestaan voinut suurentaa heidän diabetesriskiään.

Lue myös:

Kasvomaskit estävät sekä koronan että muiden infektiotautien leviämistä

Lastentaudeissa iso pudotus koronarajoitusten ansiosta

Luontolisä hiekkalaatikkoon vahvistaa lasten immuunipuolustusta

Metsäluonto tekee ihmeitä immuniteetille


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia