Katsaustutkimus: D-vitamiinilisä vähentää syöpäkuolleisuutta, kunhan tabletti otetaan joka päivä

Syöpäkuolemat vähenivät 12 prosenttia tutkimuksissa, joissa mukana olleet koehenkilöt käyttivät päivittäin D-vitamiinilisää. Näin kertoo laaja katsausanalyysi.

Saksan syöpätutkimuskeskuksen DKFZ:n toteuttama systemaattinen kirjallisuuskatsaus käsitti kaikkiaan 14 korkeatasoista kokeellista tutkimusta, joissa oli yhteensä lähes 105 000 osallistujaa.

Kaikissa tutkimuksissa osallistujat oli satunnaistettu käyttämään joko D-vitamiinilisää tai lumevalmistetta. Mukana oli myös Itä-Suomen yliopiston Find-tutkimus (Finnish Vitamin D Trial).

Kun kaikki 14 tutkimusta yhdistettiin, D-vitamiinin käytöllä ei havaittu yhteyttä syöpäkuolleisuuteen.

Tilanne muuttui, kun tutkimukset jaoteltiin sen mukaan, nautittiinko D-vitamiinilisää päivittäin 10–100 mikrogrammaa vai otettiinko kuukausittain tai harvemmin hyvin suuria, 1 500–3 000 mikrogramman kerta-annoksia.

Neljässä tutkimuksessa osallistujat saivat harvoin isoja annoksia, eikä vaikutusta syöpäkuolleisuuteen todettu.

Sen sijaan kymmenessä tutkimuksessa otettiin pieni D-vitamiinilisä joka päivä. Silloin löytyi tilastollisesti merkitsevä yhteys 12 prosenttia pienempään syöpäkuolleisuuteen.

Kirjallisuuskatsauksen tulokset on julkaistu Aging Research Reviews -lehdessä.

Elimistössä koko ajan vitamiinin aktiivista muotoa

Tutkijoiden mukaan päivittäisen D-vitamiinilisän käytön etu voi olla se, että sen ansiosta elimistössä on jatkuvasti vitamiinin aktiivista muotoa. Juuri aktiivisen muodon oletetaan voivan estää syövän kasvua.

Tutkimuksissa, joihin katsaus paneutui, koehenkilöt ottivat vitamiinilisän riippumatta siitä, oliko heillä D-vitamiinin puutosta vai ei.

Tutkijat arvelevat, että vielä suurempi vaikutus syöpäkuolleisuuteen voitaisiin luultavasti nähdä, jos tarkasteltaisiin vain D-vitamiinin puutteesta kärsineitä.

”Vielä ei kuitenkaan tiedetä, millaisilla D-vitamiinin päiväannoksilla syöpäkuolleisuutta voitaisiin tehokkaimmin vähentää”, muistuttaa apulaisprofessori Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.

Virtanen oli yksi Find-tutkimuksen vastaavista tutkijoista.

”Kannattaa kuitenkin huolehtia, että D-vitamiinin saanti kattaa edes nykysuositukset.”

Suomessa suositellaan 2–17-vuotiaille lapsille ja nuorille D-vitamiinivalmisteen käyttöä 7,5 mikrogramman päiväannoksena ympäri vuoden. Raskaana olevien ja imettävien suositusannos on 10 mikrogrammaa, samoin ympärivuotisesti.

Lisäksi D-vitamiinilisää suositellaan niille, jotka eivät syö säännöllisesti D-vitamiinilla täydennettyjä maitotuotteita tai rasvalevitteitä eivätkä kalaa.

Yli 75-vuotiaille suositeltava D-vitamiinilisä on 20 mikrogrammaa päivässä. Saman määrän voivat ottaa hyvin vähän ulkona oleskelevat ihmiset, jotka eivät juuri saa vitamiinia auringonvalon kautta.

D-vitamiinin puutos on tavallista syöpäpotilailla

D-vitamiinin puutos on yleinen ympäri maailmaa, ja erityisen tavallinen se on syöpäpotilailla.

D-vitamiinilisän vaikutuksia muun muassa syöpäriskiin ja syövän ennusteeseen on tutkittu paljon. Se ei näytä suojaavan syöpään sairastumiselta, mutta se saattaa vähentää todennäköisyyttä kuolla tautiin.

Eri tutkimuksissa aiheesta on kuitenkin saatu vaihtelevia tuloksia. Tuore katsaus kävi siksi systemaattisesti läpi tähänastisen tutkimusnäytön D-vitamiinilisän käytön yhteydestä syöpäkuolleisuuteen.

Päivi Ikonen

(Kuva Pixabay) Vitamiinitabletti päivässä saattaa auttaa pitämään syöpäkuoleman loitolla.

Aiheesta aiemmin:

Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävät sairastuvat muita harvemmin ihosyöpään

Lue myös:

D-vitamiinilisä näyttää lievittävän masennusoireita

Odottavan äidin D-vitamiinivaje lisää jälkeläisen autismiriskiä

Raskausajan D-vitamiinivaje nostaa lapsen adhd-riskiä

Diabetes voi altistaa D-vitamiinin puutokselle


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia