Biopohjaiset suojamaskit tulevat – teollisuuden puolinaamari jo prototyyppivaiheessa

Teknikum kehittää teollisuuskäyttöön tarkoitettua ekologista hengityksensuojainta, joka on siirtynyt prototyypin valmistusvaiheeseen. Projekti on osa LUT-yliopiston johtamaa Bioprot-hanketta, jossa etsitään biopohjaisia vaihtoehtoja erilaisille suojavarusteille.

Teknikumin kemisti ja Bioprot-projektin päällikkö Minna Poikelispää kertoo työn etenevän alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Yhtiön tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman kompakti suojain, jota on mukava käyttää. Suojaimen kehittäjät selvittävät myös mahdollisuutta tehdä tuotteesta antiviraalinen eli viruksia tuhoava ja niiden lisääntymistä estävä.

Teknikumin asiantuntijat ovat tehneet materiaalitestauksessa ja elinkaarianalyysissa tiivistä yhteistyötä Bioprot-hankkeessa mukana olevien tutkimuslaitosten kanssa.

Prototyypin testauksessa yhtiön kumppanina toimii muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT.

”Yhteistyö tutkimusorganisaatioiden kanssa avaa joustavasti mahdollisuuksia normaalia laajempaan testaukseen ja analysointiin. Samalla Teknikum saa arvokasta tietoa uusimmista kehityssuunnista”, Poikelispää kuvailee.

Markkinoille lähivuosina

Teknikumin tavoitteena on saada uudelleenkäytettävä teollinen hengityssuojain markkinoille parin lähivuoden aikana, mutta lopullinen lanseerausaikataulu riippuu prototyypin testituloksista.

Alustavat tulokset lupaavat, että syntymässä on suojain, joka täyttää sille asetetut vaatimukset.

Yhtiön tarkoituksena on hioa tuotetta edelleen vielä lanseerauksen jälkeenkin, kun siitä aletaan saada käytännön asiakaspalautetta.

LUT-yliopiston vetämä, Business Finlandin rahoittama hanke tähtää uusiin kestävän kehityksen mukaisiin materiaaliratkaisuihin, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi infektioiden torjunnassa. Tutkimus keskittyy hengityksensuojaimiin, kirurgisiin suu-nenäsuojuksiin ja teollisiin naamareihin.

Bioprot-hanke jatkuu vuoden 2024 kesään, jolloin rahoitusta saaneet organisaatiot toimittavat loppuraporttinsa kehitysprojektien toteutuksesta. Yhteistyö jatkuu sen jälkeen tarveperusteisesti kaupallisten tuotteiden julkistamiseen saakka.

(Kuva Teknikum) Mahdollisimman ekologinen, hyvin suojaava ja iholle hellävarainen. Sellaiseen teolliseen suojamaskiin tähtää Teknikumin projekti. Havainnekuva tulevasta tuotteesta.

Lue myös:

Suomalaishanke kehittää biopohjaisia suojavarusteita

Metsätalouden sivuvirroista biohajoavia suojamaskeja

Selluloosassa on Suomen tekstiilialan sauma


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia